IKB+Ei+duurder+in+2019
Nieuws
© Twan Wiermans

IKB Ei duurder in 2019

Het bestuur van de Stichting OVONED heeft besloten om de deelnemersbijdrage voor 2019 te verhogen. Reden hiervoor is dat IKB Ei momenteel aanzienlijk wordt versterkt. Dit vraag om extra activiteiten, extra menskracht en extra middelen.

Voor kijkenbroederijen bedraagt de deelnemersbijdrage aan IKB Ei voor 2019 2.600 euro en voor primaire bedrijven (inclusief voorschakels) gaat het om 570 euro.
Kleine pakstations betalen volgend jaar 1.500 euro, middelgrote pakstations betalen 3.500 euro en voor grote pakstations ligt de bijdrage op 7.200 euro.

Naast een wijziging in de tarieven voor alle deelnemers, is de categorie-indeling voor pakstations en broederijen gewijzigd.
De broederijen zijn per 2019 losgekoppeld van de primaire bedrijven. Voor de pakstations geldt dat er een derde categorie bij komt. Waar in 2018 alleen sprake was van ‘klein’ en ‘groot’, komt in 2019 de categorie ‘midden’ erbij. Hierbij is gebruik gemaakt van de categorie-indeling van de Nederlandse Controleautoriteit Eieren NCAE.

Fipronil

Reden van de verhoging is de versterking van IKB Ei. Dit naar aanleiding van de conclusies uit het rapport ‘Onderzoek fipronil in eieren’ van de Commissie Sorgdrager en het eindrapport van de sectorwerkgroep Versterking Zelfregulering Eiersector.

Om de versterking van IKB Ei mogelijk te maken, is samen met bestuurders en groepen pluimveehouders gekeken naar de noodzakelijke verbeteringen en de kosten hiervan. Een hoger kwaliteitsniveau vraagt om extra activiteiten, extra menskracht en extra middelen.

Thema's

IKB Ei wordt versterkt op de volgende zes thema’s:
•Voedselveiligheid van eieren
•Ondersteuning van pluimveehouders
•Signalering en afhandeling van incidenten
• Kwetsbaarheden en fraudebestendigheid IKB Ei
•Versterking regulering niet-deelnemers aan IKB Ei
•Structuur IKB Ei en acceptatie ketenborging.nl

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  6° / 3°
  40 %
Meer weer