Elsenpas levert eerste ronde vleesvarkens af

De eerste ronde vleesvarkens van het centrum voor praktijkonderzoek van De Heus Voeders 'De Elsenpas' is afgeleverd. De 766 dieren, verdeeld over twee koppels, realiseerden een groei van ruim 1 kilo per dag.

Elsenpas+levert+eerste+ronde+vleesvarkens+af
© De Heus Voeders

De Heus doet op 'De Elsenpas' in Beuningen veevoeronderzoek. De eerste ronde stond in het teken van het in de vingers krijgen van de stal en de bijbehorende techniek. Bedrijfsleider Zias Lukasse noemt specifiek het inregelen van het ventilatie- en voersysteem.

De biggen komen van de 230 TN70-zeugen die bij het bedrijf horen. Als vaderdier werd deze ronde een Tempo groei-beer ingezet. De biggen werden respectievelijk op 11 november en 12 december vorig jaar opgelegd en gingen op 10 februari en 3 maart dit jaar voor de slacht. Het uitvalspercentage van beide koppels lag op 1 en 0,3 procent.

Voederconversie

De varkens werden gehouden op een standaardvoer. Beide koppels groeiden respectievelijk 1.075 en 1.043 gram per dag. Over het groeitraject was de voederconversie van beide koppels met 2.42 nagenoeg gelijk. Hetzelfde geldt voor de EW-conversie van 2.68. 'De eerste ronde is gewoon heel goed gelopen', zegt Lukasse.

Naast het feit dat de stal nieuw is, noemt de bedrijfsleider van 'De Elsenpas' de gezondheidsstatus van het bedrijf en het management als verklaring. 'Het klopt allemaal en dan kan het genetisch potentieel tot zijn recht komen.' Inmiddels zijn nieuwe vleesvarkens opgelegd.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer