Biologische melkprijs FrieslandCampina laagste in vijf jaar

De FrieslandCampina-garantieprijs voor biologische melk daalt met 1,5 euro en komt in november uit op 44,50 euro per 100 kilo melk. De afgelopen vijf jaar is deze melkprijs niet zo laag geweest. De garantieprijs voor gangbare melk is met is 34,25 euro per 100 kilo gelijk aan die van oktober.

Biologische+melkprijs+FrieslandCampina+laagste+in+vijf+jaar
© APA

In de prijsdaling is een negatieve correctie inbegrepen als gevolg van de te hoog inschatte melkprijzen van de referentiebedrijven in de afgelopen periode. 'Het hoeft niet te betekenen dat de melkprijs de komende periode daadwerkelijk lager blijft,' zegt woordvoerder Jan-Willem ter Avest van FrieslandCampina.

De prijsdaling voor biologische melk wordt mede veroorzaakt door de ontwikkeling van de biologische melkprijzen bij de referentiebedrijven. 'De vraag staat onder druk. Bij de gangbare melk zie je een duidelijke link met corona', aldus Ter Avest. Hij kan niet zeggen of dit ook meespeelt bij de lage biologische melkprijs.

De afgelopen vijf jaar is de melkprijs niet eerder zo laag geweest. Alleen in augustus 2018 lag de gegarandeerde melkprijs ook onder de 45 euro per 100 kilo. FrieslandCampina noteerde toen 44,75 euro.


Eiwitwaarde, vetwaarde en lactosewaarde

Bij biologische melk is de eiwitwaarde voor november 2020 713,94 euro, de vetwaarde 356,97 en de lactosewaarde 71,39 euro per 100 kilo. Voor oktober was die eiwitwaarde 738,01 euro, de vetwaarde 369 euro en de lactosewaarde 73,80 euro per 100 kilo.


Net als vorige maand is de eiwitwaarde voor gangbare melk 549,49 euro, de vetwaarde 274,75 euro en de lactosewaarde 54,95 euro per 100 kilo.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    32° / 17°
    0 %
  • Zondag
    32° / 18°
    10 %
  • Maandag
    28° / 20°
    55 %
Meer weer