Glastuinders+betalen+extra+voor+gas+dat+is+verbruikt+in+2017
Nieuws
© Thierry Schut

Glastuinders betalen extra voor gas dat is verbruikt in 2017

De glastuinbouw gaat 0,2 cent extra per verbruikte kubieke meter gas in 2017 betalen. Het bedrag is de verrekening voor het overschrijden van het plafond van het CO2-sectorsysteem.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland start 26 oktober met de inning van de boete bij de glastuinders. Het totale bedrag voor de sector komt uit op 6,5 miljoen euro. Dat dit bedrag zou worden geïnd, was al in februari van dit jaar bekend. Door de coronacrisis is de verrekening uitgesteld.


In het CO2-convenant uit 2012 is afgesproken dat voor de sector een verlaagde energiebelasting geldt. Daartegenover staan CO2-emissiedoelen die elk jaar moeten worden gehaald. Bij overschrijding van het doel vindt een verrekening met de glastuinbouwbedrijven plaats.


Groter areaal

Het totaal geregistreerde gasverbruik in 2017 was ongeveer 3,3 miljard kubieke meter. De overschrijding in dat jaar was 0,9 megaton op een totaal van 6 megaton. Dit was vooral het gevolg van meer levering van warmtekrachtkoppeling aan het net en een groter areaal dan verwacht. In het CO2-convenant is afgesproken dat het sectorplafond 2020 opnieuw kan worden bekeken. Dat gebeurt nu.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft toegezegd het gehele bedrag in te zetten voor de realisatie van de klimaatdoelen binnen de glastuinbouw. Onder andere via het programma Kas als Energiebron.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer