Glastuinbouw+moet+6%2C6+miljoen+euro+ophoesten+voor+CO2
Nieuws
© Vidiphoto

Glastuinbouw moet 6,6 miljoen euro ophoesten voor CO2

De glastuinbouwsector moet ruim 6 miljoen euro betalen voor de overschrijding het afgesproken CO2-plafond in de sector.

Dit heeft LNV-minister Carola Schouten de leden van de Tweede Kamer deze week via een brief laten weten. De overschrijding van het CO2-plafond onder glas dateert uit 2017.

De kosten voor de sector bedragen 6,6 miljoen euro. In het CO2-convenant uit 2012 is afgesproken dat bij overschrijding van de doelstelling een verrekening met de glastuinbouwbedrijven plaatsvindt.

'De ontwikkeling van duurzame energie en energiebesparing binnen de glastuinbouw liggen wel op koers ondanks de heffing'

Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)

Op koers

Uit de Kamerbrief blijkt dat de overschrijding in 2017 0,9 Mton is geweest op een totaal van 6,0 Mton. De ontwikkeling van duurzame energie en energiebesparing binnen de glastuinbouw liggen wel op koers ondanks de heffing, stelt Schouten.

De overschrijding is met name het gevolg van meer WKK-netlevering en een groter areaal in de sector dan verwacht. In het CO2-convenant is afgesproken dat het afgesproken sectorplafond in dat geval opnieuw bekeken kan worden.

Doelstelling

Op dit moment wordt deze optie daarom onderzocht. Zowel het groeiende areaal als de WKK-netlevering zijn aanleiding om opnieuw naar de doelstelling voor de jaren na 2017 te kijken.

Het totaal geregistreerde gasverbruik in 2017 was circa 3,3 miljard m3, daarmee komt de verrekening uit op 0,2 cent per m3. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedsel-kwaliteit (LNV) heeft toegezegd dit gehele bedrag in te zetten voor de realisatie van de klimaatdoelen binnen de glastuinbouw, onder andere via het programma Kas als Energiebron.


Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 12°
  50 %
Meer weer