ZLTO: 26 procent stikstofreductie wordt gehaald

Deze week werd bekend dat het kabinet 6 miljard euro uittrekt voor de stikstofaanpak. Hoewel de maatregelen in het miljardenpakket nog niet concreet zijn, verwacht ZLTO dat (vee)boeren in haar werkgebied ruim op tijd aan de stikstofeisen van de minister zullen voldoen.

ZLTO%3A+26+procent+stikstofreductie+wordt+gehaald
© Nieuwe Oogst

2 miljard euro is bedoeld om de stikstofuitstoot van landbouw, verkeer, bouw en industrie te verminderen. Dit moet in 2030 een reductie van 26 procent opleveren. Voor de landbouw komen er middelen voor investeringen in duurzame stallen beschikbaar. Ook wordt geïnvesteerd in minder eiwit in veevoer en een betere mestaanwending. Er komt een omschakelfonds van 175 miljoen euro om boeren hierbij te helpen en komt er geld beschikbaar voor stoppersregelingen.

Met de ontwikkelingen in de veehouderij die nu gaande zijn en het besluit dat bestaande stallen in 2024 moeten zijn aangepast, verwacht ZLTO-Bestuurder Janus Scheepers dat in Noord-Brabant 26 procent depositiereductie wordt gehaald. 'Tenminste, als ook andere economische sectoren daadwerkelijk gaan leveren.'


• Bekijk ook het interview met Schouten: 'Wet geeft duidelijkheid voor komende jaren'

Voordat er landelijk extra eisen worden gesteld aan stalsystemen, laat minister Carola Schouten van LNV onderzoek doen naar de effectiviteit van de nieuwe stalsystemen. 'We vragen provincie Noord-Brabant daar ook goed naar te kijken. Anders investeren boeren misschien in het verkeerde stalsysteem en dat lijkt ons onwenselijk.'

Bovendien moet het volgens Schouten niet zo zijn dat boeren twee keer met stalaanpassingen te maken krijgen, zowel op landelijk als provinciaal niveau.


'Brabant doet al genoeg'

Scheepers vindt het onduidelijk wat de minister van de boeren vraagt. 'Zij biedt geen handvatten om de stikstofreductie te realiseren. In feite doen we in Noord-Brabant al genoeg. Er stoppen veel bedrijven en veehouders die doorgaan worden gedwongen om bestaande stallen aan te passen. Dat levert een forse reductie op waarmee we ons aandeel in de landelijke resultaatverplichting ruimschoots gaan halen, is mijn inschatting.'

Bezwaarlijk vindt de bestuurder de ministeriële omgang met de PAS-melders en andere bedrijven zonder vergunning die te goeder trouw hebben gehandeld. 'In haar plannen vergeet de minister deze knelgevallen mee te nemen.'

Brabant en Zeeland tellen samen al zo'n zeshonderd leden die geen geldige natuurwetvergunning meer hebben. Banken kunnen daardoor terughoudend zijn met financieren voor bijvoorbeeld extra grond of zonnepanelen, stelt Scheepers. 'Schouten moet eerst een oplossing vinden voor de knelgevallen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer