Vier+kwekers+ontwikkelen+samen+thee+van+Nederlandse+bodem
Achtergrond
© Storm Wouters

Vier kwekers ontwikkelen samen thee van Nederlandse bodem

De eerste batch van de kruidenthee die vier Nederlandse telers onder de naam Theelers op de markt hebben gebracht, was na twee weken uitverkocht. Hun voornemen is om een nieuwe run te maken van de thee, waarin ingrediënten zijn verwerkt uit bromelia, basilicum, curry en laurier, en om nieuwe smaken op de markt te brengen.

Vier Nederlandse telers hebben onder de naam Theelers een thee op de markt gebracht waarin ingrediënten zijn verwerkt uit bromelia, basilicum, curry en laurier.

De bedrijven zijn laurierkwekerij Gova in het Brabantse Nispen, veredelaar en vermeerderaar van bromelia's en tropische potplanten Corn. Bak in het Noord-Hollandse Assendelft, kruidenkwekerij De Kruidenaer in het Brabantse Etten-Leur en kwekerij van pepers en paprika's Westlandpeppers in het Zuid-Hollandse De Lier.


BioBased Greenport West-Holland

De kwekers zijn allen geïnteresseerd in innovatieve ontwikkelingen in plantenstoffen en hebben elkaar vier jaar geleden ontmoet tijdens een bijeenkomst van BioBased Greenport West-Holland.

Onze machine bleek geschikt voor het verwerken van de thee

Pieter Boekestijn, Westlandpeppers

Volgens Charl Goossens van Gova hadden de vier ondernemers meteen een klik, toen ze met elkaar om tafel gingen zitten. Gova is met valorisatielab Varta al een aantal jaren bezig met onderzoek naar inhoudstoffen in gewassen en agrarische reststromen en de toepassing daarvan.


Positieve werking

'Op basis van literatuuronderzoek kwamen we erachter dat bromelia, curry en laurier een positieve werking zouden kunnen hebben op diabetes', zegt Goossens. 'En van basilicum is bekend dat het de spijsvertering bevordert en ontstekingen af kan remmen.'


Onderzoek van Wageningen University & Research en Avans Hogeschool toonde deze effecten ook in de praktijk aan en dat bood de kwekers de mogelijkheid om de waardevolle stoffen uit de gewassen in een thee te verwerken die de bloedsuikerspiegel gunstig kan beïnvloeden.


Geen geneesmiddel

Goossens benadrukt dat de kwekers de thee niet als geneesmiddel op de markt brengen, omdat het niet is toegestaan om dergelijke claims te maken zonder klinisch onderzoek, maar dat het een innovatief, gecertificeerd en gezond product is van Nederlandse bodem, dat ook nog eens lekker smaakt. Voor dat laatste heeft het collectief theesommelier Kiona Malinka ingeschakeld.

Door met oude en jonge blaadjes, takjes of wortels te werken, ontstonden verschillende smaken, waaruit door een smaakpanel de lekkerste is gekozen. Daaruit is de eerste thee die Theelers op de markt brengt, voortgekomen. Deze bevat ingrediënten van alle vier de gewassen, aangevuld met citroenverbena.


Gezonde draai aan innovaties

Corn. Bak had al experimenten gedaan met likeuren en bonbons gemaakt van bromelia's, maar die zijn zoet. Om een gezonde draai aan innovaties te geven, wilde het bedrijf behalve met de productie van jonggoed voor de sierteelt ook aan de slag met het tot waarde brengen van de ingrediënten in de gewassen.

Zo kwam het bedrijf bij BioBased Greenport West-Holland terecht. 'Omdat een van onze medewerksters de ambitie had om het onderzoek naar inhoudstoffen van de bromelia uit te diepen, hebben wij daar tijd voor vrijgemaakt', zegt Elly Bak. Ze is enthousiast over de laagdrempelige manier waarop de samenwerking met de andere kwekers tot stand is gekomen en ziet het als een nieuwe poot aan hun bedrijf.


Nieuw product

Voor Jacqueline Monden van De Kruidenaer is thee eveneens een nieuw product. 'Wij kweken verschillende kruiden, waarvan basilicum de belangrijkste is. Dat zetten we vooral af op de culinaire markt.'

De Kruidenaer heeft nogal wat reststromen, bijvoorbeeld doordat klanten basilicumstengels van 20 centimeter bestellen, terwijl de stengels 30 centimeter lang zijn en het overgebleven deel dezelfde kwaliteit heeft.


Onderzoek naar andere toepassingen

Om deze stromen tot waarde te brengen, kwam het bedrijf bij Varta terecht en via Goossens bij de drie andere kwekers. In de thee kan De Kruidenaer niet alle reststromen kwijt en daarom gaat het onderzoek naar andere toepassingen verder.

Westlandpeppers heeft behalve pepers en paprika's ook verse kruiden in het assortiment, waaronder currybladeren. Een deel van hun producten brengen de telers al gedroogd en in sauzen op de markt, maar zij blijven zoeken naar nieuwe toepassingen voor hun reststromen.


Verpakkingsstation

De verkoop van de thee loopt via hun webshop en de telers stellen de thee ook samen en verpakken deze. 'Wij hadden al een verpakkingsstation voor onze producten', zegt Pieter Boekestijn van Westlandpeppers. 'Onze machine bleek ook geschikt voor het verwerken van de thee. Daarnaast is een deel van onze klanten op zoek naar verse, gezonde, lekkere en mooie producten, dus dat sluit ook goed aan.'

Informatie over de thee is te vinden op website Theelers.nl. De prijs is 7,95 euro voor een pakje van 30 gram. De eerste batch van vierhonderd pakjes was sinds 1 september te koop en tot verrassing van de initiatiefnemers halverwege de maand uitverkocht. Een nieuwe en grotere run staat op stapel. De kwekers zijn ook aan het nadenken over nieuwe smaken om op de markt te brengen.


Theekwekers komen uit meerdere regio's

Tot het begin van de coronacrisis kwam het ondernemersplatform Biobased Greenport West-Holland een aantal keren per jaar bij elkaar om nieuwe ideeën te ontwikkelen voor reststromen en de circulaire economie. Projectmanager Willem Kemmers heeft vanuit de greenport het ontwikkelingsproces van Theelers-thee begeleid. Dat bij het project naast een kwekerij uit het Westland twee bedrijven uit Noord-Brabant en één uit Noord-Holland zijn betrokken, geeft wat hem betreft aan dat het tot waarde brengen van reststromen niet ophoudt bij regiogrenzen. Daarnaast biedt de samenwerking met Varta voor Kemmers meerwaarde en is er volgens hem geen tweede valorisatielab in Nederland dat ook nog eens zo pragmatisch en toch wetenschappelijk onderbouwd werkt. Volgens Kemmers is de omschrijving 'Suikerspiegel Balans Thee' op de verpakking van de thee wettelijk toegestaan, terwijl medische claims dat niet zijn.

Weer

 • Zaterdag
  24° / 14°
  70 %
 • Zondag
  24° / 17°
  50 %
 • Maandag
  23° / 16°
  50 %
Meer weer