Tuinbouwsector+presenteert+rekenregels+voor+milieufootprint
Nieuws
© Koen van Wijk

Tuinbouwsector presenteert rekenregels voor milieufootprint

Een consortium van bedrijven en organisaties in de tuinbouwsector heeft een rapport samengesteld met rekenregels voor de milieufootprint van tuinbouwproducten.

Het rapport 'Hortifootprint Category Rules' (HFCR) is op 21 juli gepresenteerd. De regels zijn bedoeld voor zowel sierteeltproducten als producten uit de voedingstuinbouw. Doel is te komen tot een objectieve en gestandaardiseerde methodiek voor het berekenen van de milieufootprint van tuinbouwproducten volgens de Europese richtlijnen.

Het onderzoek dat de basis vormt voor het rapport is uitgevoerd door een team van experts van Wageningen Economic Research, Blonk Consultants en PRé Sustainability. Penvoerders zijn GroentenFruit Huis en Royal FloraHolland. Daarnaast zijn MPS, ABN Amro, Rabobank, Glastuinbouw Nederland en Stichting Benefits of Nature er als consortiumpartners bij betrokken. Het project ontvangt financiële steun van het ministerie van LNV via Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.


Zestien impactcategorieën

Het document is vooral bedoeld voor professionals in de tuinbouwsector die zich bezighouden met duurzaamheidsbepalingen. Het bevat eenduidige rekenregels voor de zestien impactcategorieën in de berekening van de milieufootprint op productniveau. Toepassen van de rekenregels geeft inzicht in de milieu-impact van het product en de mogelijkheid tot verbetering.

Het consortium hoopt dat bedrijven de methodiek omarmen en willen meedenken over de doorontwikkeling die plaatsvindt op Europees niveau. De constatering dat er geen eenduidige rekenmethode bestond om de milieu-impact van tuinbouwproducten in kaart te brengen, was in 2017 aanleiding om het project te starten.

Deze gestandaardiseerde methode sluit aan bij het programma van de Europese Commissie die sinds 2010 Europese standaarden ontwikkelde voor negentien productcategorieën, waaronder zuivel, bier en diervoeder. Met deze eerste publicatie kunnen bedrijven, dienstverleners en onderzoekers aan de slag met de methodiek. Dit laat het consortium weten in een persbericht.

Weer

 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
 • Woensdag
  15° / 7°
  50 %
 • Donderdag
  15° / 6°
  70 %
Meer weer