Een+tegendraads+maar+duidelijk+verhaal
Achtergrond
© Marijn Poels

Een tegendraads maar duidelijk verhaal

Op de documentaire 'Return to Eden' valt het een en ander aan te merken, maar de boodschap dat niet CO2 maar bodemdegradatie het klimaatprobleem veroorzaakt, komt glashelder over. Een recensie.

In 'Return to Eden' gaat documentairemaker Marijn Poels op zoek naar de oorzaak van klimaatverandering. Hij bewandelt daarin een alternatief pad: niet de toegenomen CO2-uitstoot maar de afgenomen capaciteit van de bodem om CO2 op te nemen is het probleem. De film laat zien hoe boeren daar wereldwijd verandering in proberen aan te brengen.

In Duitsland bezoekt Poels een veehouder die overstapte op permacultuur. In Afrika laat hij zien hoe boeren woestijngronden weer vruchtbaar weten te maken. Poels heeft ook oog voor moderne technieken. In eigen land verbaast hij zich over de smaak van tomaten die nooit daglicht krijgen.

Een centrale rol is weggelegd voor de ecoloog Allan Savory, een groot voorstander van de experimentele wetenschap. Hij is kritisch op natuurbeheerders. Door het weren van de traditionele rondtrekkende veehouders is de bodemstructuur van beschermde Afrikaanse savannes verwoest.


Vee noodzaak voor bodem

Savory laat zien hoe de bodem zich herstelt door de herintroductie van die kuddes. Het vee trapt de verharde bodem weer open wat samen met de mest zorgt voor herstel van de weer- en vruchtbaarheid. De bodem kan weer water vasthouden en CO2 vastleggen. Daardoor leeft de biodiversiteit en landbouw in het gebied op. Op grote schaal kunnen de gewassen neerslag en wolken creëren wat een dempende werking heeft op de temperatuurstijging.

Het betoog wordt vertaald naar de Sinaï-woestijn. Duizenden jaren geleden was dat volgens onderzoekers een vruchtbaar landbouwgebied dat door verkeerd bodembeheer veranderde in een woestijn met desastreuze gevolgen voor het klimaat in het hele Midden-Oosten. Hierin klinkt een waarschuwing naar de huidige intensieve landbouw elders in de wereld. Die moet weer oog krijgen voor de oerkrachten die in de bodem schuilen.Schadelijk voor de goede onderbouwde boodschap van Poels is dat hij zich inlaat met complotdenkers. Zo komt hij met de Amerikaanse publiciste Rosa Koire op de proppen die beweert dat de Verenigde Naties een verborgen agenda hebben om het platteland te ontvolken ten behoeve van natuur. Hij wil hiermee de vermeende macht van natuurbeschermers illustreren, maar slaat daarbij een verwarrend zijspoor in.

'Return to Eden' is de derde film van Poels. De tegendraadse boodschappen in zijn films zijn volgens hemzelf de reden dat deze door de 'mainstreammedia' worden genegeerd. Hij plaatst ze daarom op YouTube waar ze voor iedereen te zien zijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer