Notenbomen op Lunterens bedrijf ter compensatie CO2-uitstoot

Wat begon als een opmerkelijke oproep op Twitter, leidde zaterdag tot een heuse boomplantdag op het bedrijf van Conny van den Top in het Gelderse Lunteren.

Notenbomen+op+Lunterens+bedrijf+ter+compensatie+CO2%2Duitstoot
© APA

Heleen Klinkert-Vadalkar trouwde eerder dit jaar met haar Indiase echtgenoot. Om de CO2-uitstoot van de vliegreis naar het land te compenseren, zocht ze via sociale media boeren die via hun bedrijfsvoering tegen betaling CO2-uitstoot wilden compenseren.

Van den Top, melkvee- en pluimveehouder in Lunteren, was een van de boeren die reageerden op de oproep van Klinkert, in het dagelijks leven projectleider bij Bionext.


Bodembeheer

De Gelderse ondernemer bleek niet de enige. Veel boeren zien mogelijkheden om binnen hun bedrijf CO2 vast te leggen, bijvoorbeeld door de aanplant van notenbomen of door bodembeheer waarbij CO2 op een natuurlijke manier wordt vastgelegd. In het geval van Van den Top voorziet de aanplant van walnotenbomen ook in beschutting voor haar leghennen.

Van den Top: 'Het duurt een jaar of tien voordat notenbomen goed in productie zijn. De financiële vergoeding voor CO2-vastlegging zorgt voor inkomsten in de opstartperiode, waardoor we besloten om de stap te maken. Daarnaast verbindt dit initiatief boeren en burgers op een positieve manier en zorgt het voor veel betrokkenheid.'


Zeventig walnotenbomen

De door Klinkert te compenseren uitstoot is goed voor vijf walnotenbomen. Doordat ook andere partijen wilden aansluiten, zijn er in totaal zeventig walnotenbomen geplant op de boerderij in Lunteren. Klinkert: 'Ik zocht naar een lokale en transparante manier om mijn CO2-uitstoot op te ruimen en vind het geweldig dat ik op deze manier heb kunnen bijdragen aan de aanplant van walnotenbomen op het bedrijf van Conny. We kijken nu hoe we dit voor meer mensen en bedrijven mogelijk kunnen maken.'

Klinkert is als projectleider betrokken bij het project 'Carbon Farming', waar Bionext samen met ZLTO en partners uit België, Duitsland en Noorwegen naar mogelijkheden zoekt om CO2-vastlegging in landbouwbodems te waarderen. Een van de doelen van het project is om in verschillende praktijkvoorbeelden te laten zien hoe het vastleggen van CO2 door boeren kan worden omgezet in een betaalde dienst. Bionext verkent de mogelijkheden om dit concept uit te breiden naar andere biologische pluimveehouders die notenbomen aan willen planten.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer