ABZ+Diervoeding%3A+productieproces+van+invloed+op+varkensvoer
Nieuws
© ABZ Diervoeding

ABZ Diervoeding: productieproces van invloed op varkensvoer

ABZ Diervoeding heeft een aantal aanpassingen doorgevoerd in de varkensvoerfabrieken in Markelo en Eindhoven die erop gericht zijn de darmgezondheid van zowel biggen, jonge vleesvarkens als zeugen te optimaliseren. Naast de grondstofsamenstelling van voeders heeft het productieproces daarop invloed.

Jacco Vessies, nutritionist bij ABZ Diervoeding: 'In de praktijk zien we vaak dat varkenshouders, adviseurs en nutritionisten alleen naar de grondstofsamenstelling kijken en zich niet bewust zijn van de grote invloed van het productieproces op deze grondstoffen. Dezelfde samenstelling op papier geeft, wanneer het in een andere fabriek wordt gemaakt, een ander resultaat in de praktijk'.

De nutritionisten en productieleiders van ABZ Diervoeding brachten daarom het productieproces van malen, mengen en persen precies in kaart om het vervolgens verder te verfijnen. Het persproces, zoals temperatuur of matrijsdikte, heeft bijvoorbeeld een grote invloed op de vezelkwaliteit en daarmee op het gezondheidseffect van een voer.


Eiwitten

Eiwitten daarentegen moeten niet te weinig én niet te veel worden verhit tijdens het productieproces, omdat dit de verteerbaarheid negatief beïnvloedt. Ook de manier waarop granen worden gemalen, heeft invloed op de darmgezondheid van varkens, blijkt uit onderzoek.

Om de goede hoeveelheid vitaminen, mineralen en additieven goed gedoseerd te krijgen in het voer, zijn ook de premixen speciaal getoetst en geoptimaliseerd op homogeniteit, hygroscopiciteit en andere eigenschappen.


Gezondere varkens

De eerste resultaten van maanden onderzoek en testen in de fabrieken werpen nu hun vruchten af in de praktijk. Ad Kolen, specialist varkenshouderij bij ABZ Diervoeding: 'We zien gezondere varkens met minder uitval, drogere hokken en efficiënte groei. Juist ook in de hete zomermaanden. En fitte zeugen met mooie, grote tomen kwaliteitsbiggen.'

De specifieke vezels spelen daarbij volgens Kolen een belangrijke rol. 'En onze taaie korrel, zacht, maar toch stevig, geeft een hoge voeropname en lage voederconversie. We hebben duidelijk meer grip op de productie gekregen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer