Hoge+verwachtingen+van+Dombrovskis
Column
© Dirk Hol

Hoge verwachtingen van Dombrovskis

In de rubriek Brussels Bericht komen Nederlanders in Brussel aan het woord. Deze week de bijdrage van Iris Bouwers, lobbyist voor LTO Nederland bij de Europese instellingen in Brussel.

Voor het breken van coronamaatregelen betaalde niet alleen de afgetreden handelscommissaris Phil Hogan een hoge prijs: zijn land Ierland raakte de belangrijke handelsportefeuille in de Europese Commissie kwijt. De Letse Valdis Dombrovskis wordt waarschijnlijk de nieuwe eurocommissaris van Handel. Maar wie is deze man?

Dombrovskis wordt omschreven als ervaren, invloedrijk en kundig en heeft een interessant profiel. Na zijn studies natuurkunde en economie en een baan als hoofdeconoom bij de Bank of Latvia werd hij al op jonge leeftijd minister van Financiën van Letland. Vervolgens werd hij verkozen als Europarlementariër en specialiseerde hij zich in douane en belastingen. Hij keerde tijdelijk terug naar Letland om voor zijn veertigste premier van zijn land te worden. Nu is hij voor de tweede periode Eurocommissaris.

In 2019 is Dombrovskis zelfs 'uitvoerend' vicevoorzitter geworden, wat hem nog machtiger maakte. Saillant detail: Europees medianetwerk Euractiv tekende vorig jaar op dat de Nederlandse Eurocommissaris Frans Timmermans niet gecharmeerd was van de onverwachte 'promotie' van Dombrovskis van vicevoorzitter naar uitvoerend vicevoorzitter.

In de Brusselse wandelgangen wordt Dombrovskis geprezen om zijn betrouwbaarheid, ervaring en buitengewoon omvangrijke beleidskennis

Iris Bouwers, lobbyist voor LTO Nederland bij de Europese instellingen in Brussel

Dombrovskis begon met de portefeuille economie, waarbij hij binnen het college van commissarissen, in zijn rol als coördinator, in hiërarchie boven mensen met de portefeuilles banen, cohesie en hervorming en jawel, handel stond. Formeel moest Hogan als toenmalig handelscommissaris dus verantwoording afleggen aan Dombrovskis.

Helemaal officieel is de nieuwe positie van de Let overigens nog niet: hij moet zich op 12 oktober nog gaan bewijzen bij de parlementaire commissie Internationale Handel. Tijdens zijn hoorzitting zou hij onder andere vragen kunnen verwachten van de Nederlanders Samira Rafaela (D66), Liesje Schreinemacher (VVD), Agnes Jongerius (PvdA) en Annie Schreijer-Pierik (CDA).

Voor onze Nederlandse producten als groenten en fruit, vleesproducten, sierteelt, aardappelen, suiker, zaden en pootgoed is de toegang tot exportmarkten van groot belang. In de Brusselse wandelgangen wordt Dombrovskis geprezen om zijn betrouwbaarheid, ervaring en buitengewoon omvangrijke beleidskennis. Uiteraard spreekt de man vloeiend Engels en Russisch. Bij de herziening van het Europese handelsbeleid wil hij echt gaan voor eerlijke handel, in lijn met de andere Europese beleidsterreinen. Wellicht is de Let dus precies wat we als Nederlandse land- en tuinbouw nodig hebben.


@IrisBouwers

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer