Nieuwe+ronde%2C+nieuwe+kansen
Column
© Dirk Hol

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Voor veel boeren en tuinders is de zomer een piekseizoen voor werk. Maar de lange zomeravonden zijn ook een moment voor reflectie: hoe gaat het nu? Wat kunnen we zoal verbeteren? Elk nieuw seizoen biedt hoop.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Dat is zo in de sportcompetitie, op school en bij veel andere activiteiten. Nieuwe moed is zeker nodig voor onze boeren en tuinders. Vooral melkveehouders krijgen nu veel te verstouwen.

Begrijpelijk dat er veel onvrede en frustratie heersen. De droogte, de coronacrisis en de ingrijpende plannen voor stikstof. De omstreden voermaatregel mag van tafel, wat de SGP betreft. We hebben ook de Europese Commissie gevraagd de maatregel te bekijken: respecteert dit plan wel de EU-regels voor diergezondheid? We vragen het ons af.

Het nieuwe seizoen begint ook in de politiek. Volgende maand hervatten we in het Europees Parlement de onderhandelingen over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Hier hebben we ook frisse moed voor nodig.

Mijn hoop is dat het inzicht doorbreekt dat we de landbouw nodig hebben

Bert-Jan Ruissen, lid van het Europees Parlement voor SGP

De laatste tijd kregen wij als onderhandelaars veel weerstand van collega-Europarlementsleden die zich met milieu bezighouden. En uiteraard van EU-commissaris Frans Timmermans die de landbouw lijkt te beschouwen als de grootste vervuiler van het continent.

Mijn hoop is dat het inzicht doorbreekt dat we de landbouw nodig hebben. 'Zonder boer geen voer' zie ik soms op vrachtwagens en trekkers. En terecht. Sommige politici en consumenten lijken dat soms te vergeten bij plannen voor meer woonwijken en parken.

Een nieuwe ronde doemt ook op in de nationale politiek. Na de zomer beginnen de campagnes voor de Tweede Kamerverkiezingen. Op 17 maart 2021 mag u uw stem uitbrengen voor een nieuwe regeerperiode van vier jaar. Misschien heeft u uw keuze al gemaakt.

Ik hoop in elk geval dat het nieuwe parlement meer prolandbouw zal zijn. Een Tweede Kamer die boeren, vissers en anderen in de voedingssector meer respecteert. Een Kamer die de schade aan de sector wil herstellen.

Het nieuwe kabinet moet zeker een aparte minister van Landbouw behouden, wat de SGP betreft. Iemand die opkomt voor de sector. Niet alleen in Den Haag, maar ook ook in Brussel.

Een nieuwe ronde, maar met behoud van de oude waarden van geloof, hoop en liefde.

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer