FrieslandCampina%3A+afzet+blijft+onder+druk+staan
Nieuws
© Nieuwe Oogst

FrieslandCampina: afzet blijft onder druk staan

De omstandigheden voor de afzet van zuivelproducten blijven lastig. Dit meldde FrieslandCampina tijdens een bijeenkomst van de ledenraad op 30 september. De raad benoemde een nieuwe bestuurder en keurde een investering in Indonesië goed.

Volgens de zuivelcoöperatie zijn de melk- en zuivelprijzen direct na het uitbreken van het coronavirus in maart en april drastisch gedaald. En hoewel deze zich daarna hebben hersteld, zijn ze nog niet terug op het niveau van voor de coronacrisis.

Dit vertaalt zich in moeilijke marktomstandigheden voor Dairy Essentials van FrieslandCampina, die een belangrijk deel van de ledenmelk verwerkt en verwaardt. Deze 'business group' verkoopt ook basiszuivelproducten, zoals melkpoeder, boter en foliekaas.


Grondstoffen

Niet alleen basiszuivelprijzen zijn sinds begin 2020 gedaald, ook de prijzen van grondstoffen, met name aardolie, staan op zeer lage niveaus. Dat heeft een grote impact op de economieën van landen die sterk afhankelijk zijn van deze inkomsten. In het geval van FrieslandCampina gaat het met name om Nigeria. Daar staat de wisselkoers van de lokale valuta, de naira, onder grote druk ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

De overheid denkt aan maatregelen om de uitstroom van dollars uit het land een halt toe te roepen. Het terugdringen of zelfs het verbieden van de import van grondstoffen en levensmiddelen, zoals melk, wordt hierbij overwogen. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling voor FrieslandCampina Wamco, de werkmaatschappij in Nigeria.

De zuivelonderneming vreest de komst van een tweede coronagolf. Die zal effect hebben op de zuivelafzet richting de horeca.


Nieuw bestuurslid

De ledenraad heeft verder ingestemd met de benoeming van Frans van den Hurk als bestuurslid van de zuivelcoöperatie FrieslandCampina UA. Hij wordt tegelijkertijd aangesteld als lid van de raad van commissarissen van Koninklijke FrieslandCampina.

De raad gaf ook goedkeuring aan de bouw van een nieuwe zuivelfabriek en een distributiecentrum voor Frisian Flag Indonesia in de omgeving van Jakarta. Als onderdeel van het plan zal de huidige productielocatie Pasar Rebo worden omgebouwd tot het productiecentrum van lokale kindervoedingsmerken voor Azië.


Een van de meest winstgevende markten

De totale investering bedraagt circa 250 miljoen euro. De investering maakt het volgens de coöperatie mogelijk om in de toekomst verder te kunnen groeien in Indonesië, een van FrieslandCampina's grootste, snelstgroeiende en meest winstgevende markten.

CEO Hein Schumacher van Koninklijke FrieslandCampina over de investering: 'Hiermee zijn we in staat om in de toekomst nog meer mensen in Indonesië van onze voedzame zuivelproducten te voorzien. Frisian Flag, of 'Susu Bendera' zoals de Indonesiërs het noemen, is in bijna honderd jaar uitgegroeid tot een merk dat iedereen in Indonesië kent.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer