Connecting+Agri%26amp%3BFood%3A+%27De+weg+naar+beren+is+onomkeerbaar+proces%27
Interview
© Studio Van Assendelft

Connecting Agri&Food: 'De weg naar beren is onomkeerbaar proces'

'Wanneer het zover is, kan ik niet voorspellen. Maar er is op termijn geen andere optie dan stoppen met castreren', zegt directeur Gé Backus van Connecting Agri&Food. Hij stond mede aan de wieg van het vierjarige wetenschapsproject Ipema. 'Er is nu zoveel kennis beschikbaar dat het kan.'


Wat heeft Ipema opgeleverd?

'We weten nu veel meer over de invloed van voeding op berengeur en over de mogelijkheden die genetica biedt. We zijn in het onderzoek al bijna voorbij het item van berengeur. We hebben algemeen geaccepteerde methoden om berengeur te ontdekken. De menselijke neus is nog belangrijk, maar de techniek gaat hard vooruit en daar komen oplossingen voor.

We weten nu exact welke eisen qua spekdikte, onverzadigde vetzuren en joodadditiegetal gelden voor beren

Gé Backus, directeur van Connecting Agri&Food

'We hebben daarom heel veel aandacht kunnen geven aan de vleeskwaliteit van beren. Dat kon ook omdat er ketens zijn die met beren werken en hun wensen hebben aangegeven. We weten nu dat ze bijvoorbeeld minimaal 12 millimeter spek willen, niet meer dan 15 procent onverzadigde vetzuren en een joodadditiegetal van 70. Met alle onderzoeken hebben we geleerd hoe je daar met gerichte voeding naartoe kunt werken. Dat is een heel groot winstpunt.'


Wat is de oplossing voor het houden van beren?

'Marktacceptatie is de oplossing voor de overstap naar het houden van beren. Dan is iedereen er blij mee. De varkenshouder heeft de voordelen van de veel betere efficiëntie van de beren. En de keten kan de dieren goed verwaarden.


• Lees ook: Nog veel werk te verzetten in berenmarkt

'De acceptatie van de markt gaat echter langzaam. Daar is veel inzet voor nodig, ondersteund door wetenschappelijk bewijs. Er zijn al ketens die alleen maar beren willen. Zie ons eigen Beter Leven-keurmerk en het Varken van Morgen. In het Verenigd Koninkrijk en Spanje werden al langer beren gehouden, maar ook in Denemarken en Duitsland zijn er ketens opgezet.

'Nu moet er vooral ook worden gewerkt aan de acceptatie door de derde landen. Daar gaan veel producten naartoe die we in Europa niet goed kunnen verwaarden. Voor de vierkantsverwaarding is het noodzaak dat ook de derde landen meegaan. Dat kan door langzaamaan vertrouwen op te bouwen, ondersteund met goede bewijzen.'


Hoe nu verder?

'We zijn een eind op weg, maar we zijn er nog niet. Er zijn nog een paar punten die nader onderzoek vergen. Het belangrijkst is dat we alle kennis nu gaan toepassen in de praktijk. De komende periode is er vooral een krachtenbundeling nodig van wetenschap en praktijk. Bedrijven moeten ermee aan de slag. Wel in ketenverband, want alle schakels moeten meedoen.'

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer