Aardappelsector+Washington+verliest+1+miljard+dollar+door+covid
Nieuws
© Haijo Dodde

Aardappelsector Washington verliest 1 miljard dollar door covid

De coronacrisis levert de aardappeltelers en aardappelverwerkers in de Amerikaanse staat Washington een gezamenlijk verlies op van naar schatting 1 miljard dollar, zo'n 843.800.000 euro.

Dat hebben economiestudenten van de Washington State University berekend voor de aardappelsector in de staat Washington. Net als in Europa zijn ook de Amerikaanse aardappeltelers en verwerkende industrie zwaar getroffen door de wegval van vraag naar verwerkte aardappelproducten, omdat restaurants en fastfoodketens massaal hun deuren moesten sluiten na de uitbraak van covid-19 in maart 2020.

Het directe verlies aan omzet voor de aardappelen van oogst 2019 becijferen de studenten op ruim 29 miljoen dollar: zo'n 24,47 miljoen euro. Het gaat hier om aardappelen die niet meer verkoopbaar bleken en het kwaliteitsverlies van aardappelen die langer bewaard zijn dan oorspronkelijk volgens de planning.


13 procent minder areaal

Verder hebben de aardappeltelers vanwege de coronacrisis voor het groeijaar 2020 zo’n 13 procent minder areaal gepoot dan het jaar daarvoor. De impact van het verlies aan areaal staat volgens de studie van de universiteit gelijk aan een bedrag van ongeveer 270 miljoen dollar: zo'n 227,84 miljoen euro. In deze berekening is de teelt van minder rendabele gewassen en niet gebruikte productiemiddelen meegenomen.

Tot slot wordt het totale omzetverlies voor de verwerkende industrie in Washington vanwege corona ingeschat op 714 miljoen dollar: zo'n 602,51 miljoen euro. Het betreft hier verlies vanwege de lagere verkoopcijfers voor frites en andere verwerkte aardappelproducten en een toegerekende verlies, omdat een deel van de productiecapaciteit van de industrie onbenut blijft.

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer