Pluimveehouders+boos+om+import+van+vlees
Nieuws
© Twan Wiermans

Pluimveehouders boos om import van vlees

De Europese landbouwkoepelorganisatie Copa-Cogeca is ontzet over de grote hoeveelheden pluimveevlees die nog steeds van buiten de EU worden geïmporteerd. Tterwijl pluimveebedrijven vanwege de coronacrisis leegstaan.

Volgens Charles Bourns, voorzitter van de werkgroep pluimveevlees en eieren bij Copa-Cogeca, moet Europa hier binnen de mogelijkheden van de wet op ingrijpen. In Europa worden wekelijks 20 miljoen kuikens minder opgezet vanwege de coronacrisis.

Door deze crisis wordt er geen pluimveevlees meer buiten de deur gegeten. In sommige sectoren is daardoor 20 tot 40 procent van de vraag weggevallen en in sommige kleine sectoren, zoals de vleeseendensector, bijna 100 procent.


Lagere standaarden

Pluimveevlees wordt vooral geïmporteerd uit Brazilië, Thailand en Oekraïne. Het gaat om goedkoop vlees dat volgens lagere dierenwelzijns- en milieustandaarden wordt geproduceerd. Daardoor wordt de sector dubbel getroffen en dit leidt tot overaanbod van pluimveevlees.

De kosten van opslag nemen toe. Volgens Bourns is al voor 100 miljoen euro aan opslag uitgegeven. Tegelijkertijd zijn de pluimvleesprijzen met 12 procent gedaald. 'Als dit voortduurt, zullen veel boeren worden gedwongen hun activiteiten te staken', schrijft Bourns. 'Dit zal een domino-effect geven waardoor duizenden mensen hun baan zullen verliezen.'


15 procent minder

Voorzitter Jan Verhoijsen van de LTO/NOP-kring Vleeskuikenhouders steunt het pleidooi van Copa-Cogeca. Zijn inschatting is dat er sinds het begin van de coronacrisis in Nederland 15 procent minder kuikens zijn opgezet. 'Er zijn vleesverwerkers die liever goedkoop pluimveevlees uit het buitenland importeren. Andersom schijnt de export vanuit Nederland naar buiten Europa lastig te verlopen', zegt Verhoijsen.

'Het is toch logisch om de eigen markt in bescherming te nemen en zo bedrijven op de been te houden? Dat is ook een kwestie van politieke wil. Als je kijkt wat er allemaal mogelijk is aan lockdownmaatregelen, dan zijn er ook wel mogelijkheden om hierop in te grijpen', besluit Verhoijsen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer