Tomatengewas schikt zich gedeeltelijk naar CO2-concentratie

Tomatengewas past zich deels aan aan een lagere CO2-concentratie. Dat is een eerste bevinding in een proef van de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research waarin met drie verschillende CO2-doseerniveaus in tomaat wordt gewerkt.

Tomatengewas+schikt+zich+gedeeltelijk+naar+CO2%2Dconcentratie
© Nieuwe Oogst

De onderzoekers zien meer huidmondjes per vierkante centimeter blad bij de lage CO2-dosering in vergelijking met de andere CO2-behandelingen, terwijl de huidmondjesgrootte niet verschilt. 'Maar dit leidt niet tot meer fotosynthese en is blijkbaar geen beperkende factor', meldt Wageningen University & Research.


De onderzoekers verwachtten een aanpassing in de CO2-verwerking door het enzym Rubisco, maar die werking lijkt niet te verschillen. 'De fotosynthese-eigenschappen zijn in het bovenste bladpakket niet verschillend tussen de behandelingen, maar onderin lijkt juist bij hoge CO2-dosering het blad efficiënter met CO2 om te gaan', stellen de onderzoekers. 'Dit is waarschijnlijk het gevolg van het dikkere blad, met meer chlorofyl per eenheid oppervlak.'


Plantverschillen

De business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research is in december 2019 met de test begonnen. Tot begin augustus zijn duidelijke verschillen in de totale dosering gerealiseerd: 7, 17 en 31 kilo per vierkante meter. In het onderzoek zijn half juni de plantverschillen gemeten: van lage naar hoge CO2-dosering is de biomassa van blad en stengel groter, verschilt de vruchtmassa amper en is het bladoppervlak kleiner (door korter blad) en bevat meer droge stof.

'Een zwaardere stengel en dikker blad duiden op een overproductie aan assimilaten die niet naar de vruchten kan', stellen de onderzoekers. De planten bij hoge CO2 hadden 50 gram per vierkante meter meer droge stof dan bij de lage CO2-behandeling. Dit komt overeen met een verschil van 5 procent. In proeven in de jaren negentig is ook al korter blad gevonden als het CO2-aanbod veel hoger was dan de plant aankon. In de huidige proef zijn de vruchtproducties in de midden en hoge CO2-dosering vergelijkbaar, terwijl die in de lage dosering 5 procent daarbij achterblijft.


Verlaging CO2-gebruik

De proef loopt nog tot eind oktober. Pas na de laatste metingen zijn conclusies over de benutting van CO2 in de drie behandelingen mogelijk, aldus het onderzoeksinstituut. Het doel van de proef is om de telers te ondersteunen bij het verlagen van het CO2-gebruik. Dit is in de toekomst nodig omdat de emissies omlaag moeten en CO2 schaarser en duurder wordt. Het onderzoek is gefinancierd door het programma 'Kas als Energiebron', het innovatie- en actieprogramma van Glastuinbouw Nederland en het ministerie van LNV.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  28° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  29° / 14°
  10 %
Meer weer