ForFarmers+gaat+voor+overnames+en+nieuwe+markten
Nieuws
© ForFarmers

ForFarmers gaat voor overnames en nieuwe markten

Veevoederonderneming ForFarmers heeft haar strategie Built to Grow 2025 gepresenteerd. Het bedrijf wil de komende vijf jaar verder groeien in bestaande markten en daarnaast actief worden in twee nieuwe landen.

Dat heeft ForFarmers dinsdag bekendgemaakt. De onderneming is marktleider in Nederland en het Verenigd Koninkrijk en daarnaast actief in België, Duitsland en Polen. In die laatste twee landen liggen kansen, zegt bestuursvoorzitter Yoram Knoop.

'Dat zijn de meest logische plekken om groei te zoeken door middel van overnames en fusies. We kijken daarbij naar bedrijven die al een redelijke omvang hebben. Op die manier willen we ook in Duitsland en Polen de nummer 1 of 2 op de markt worden.'


Marktleider worden

Behalve in de bestaande markten wil ForFarmers uiterlijk in 2025 twee nieuwe marktgebieden hebben aangeboord. Ook daar wil ForFarmers alleen uitbreiden als de potentie er is om na verloop van tijd marktleider te worden, geeft Knoop aan.'Onze zoektocht beperkt zich niet tot Europa, maar we zijn wel heel selectief. De eerste deal die je ergens maakt, is belangrijk. We zoeken partners die een ebitda hebben van minimaal 5 miljoen euro. Die operationele kasstroom kan het een platform zijn om vanuit daar eerste of tweede te worden op de markt.'

Behalve overnames mikt ForFarmers de komende jaren op het digitaliseren van bedrijfsprocessen, zowel de eigen als die op het boerenerf. Zo moet het makkelijker worden voor boeren om te bestellen bij ForFarmers en geadviseerd te worden.


Vleesvervangers geen bedreiging

Knoop ging tijdens een persconferentie ook in op een aantal trends die spelen rondom de veehouderijsector. Zo denkt hij niet dat vleesvervangers en kweekvlees een bedreiging vormen voor de sector. 'De verkopen van deze producten groeien, al blijven wetgeving, gezondheid en verkoopprijs issues.'

ForFarmers denkt dat er een plek is voor deze innovaties. 'Maar op dit moment en in de te voorziene toekomst blijft het een klein deel van wat er geconsumeerd wordt. Sterker nog, de consumptie van dierlijke eiwitten is alleen maar toegenomen. Mensen zien vleesvervangers als additionele snack in plaats van alternatief.'


Varkens, runderen en kippen

Het aantal varkens, runderen en kippen neemt dan ook amper af, voorspelt Knoop. 'In Nederland zal het aantal varkens wel krimpen, maar minder hard dan we aanvankelijk hadden begroot. In het Verenigd Koninkrijk zullen de dieraantallen vanwege brexit juist toenemen. Terwijl Polen echt 'the place to be' is, daar nemen alle diersoorten toe. Hoewel de markten onder druk staan, blijven ze groot. Je kunt er succesvol blijven en groeien.'


© ForFarmers

De nieuwe strategie van ForFarmers moet leiden tot een onderliggende ebitda tussen de 125 en 135 miljoen euro in 2025, door zowel autonome groei als door overnames. Ook moeten de operationele kosten met 10 miljoen euro omlaag in 2025. Het dividend moet liggen tussen de 40 en 60 procent van de onderliggende winst na belasting.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer