Tientallen personen besmet geraakt op nertsenbedrijven

Door corona-uitbraken op nertsenbedrijven zijn zeker 66 medewerkers en familieleden besmet geraakt. Dat melden de NOS en de Volkskrant op basis van een onderzoek dat is gepubliceerd op een wetenschappelijke site.

Tientallen+personen+besmet+geraakt+op+nertsenbedrijven
© Vidiphoto

Die besmette personen vormen 68 procent van het totaal aantal geteste personen. Dat blijkt uit onderzoek na de uitbraak op zestien nertsenhouderijen. Het totale aantal besmettingen is mogelijk veel groter, omdat het aantal besmette bedrijven inmiddels boven de vijftig ligt.Zeker in een aantal gevallen werd het virus volgens de onderzoekers overgedragen van nerts op mens. De wetenschappers vermoeden dat het virus al langer rondging in de nertsenpopulaties voordat het oversloeg op de mens. Het virus muteerde bovendien volgens de wettenschappers volop onder de nertsen; gemiddeld eens in de twee weken.


Wilde katten

De wetenschappers hebben niet direct een verklaring voor het feit dat het virus oversloeg van houderij naar houderij in mei en juni, toen landelijk de uitbraak juist werd ingedamd. Ze noemen besmette fokkerijbezoekers of wilde katten als mogelijke oorzaken, geeft de NOS aan.

De onderzoekers noemen het goed mogelijk dat nertsen als reservoir voor het virus aan te merken zijn. Viroloog en onderzoeksleider Marion Koopmans van het Erasmus MC laat de Volkskrant weten dat de bontindustrie misschien wel de 'missende schakel' is die heeft bijgedragen aan het overspringen van dier op mens in China.'Dit zou een plausibele tussenstap kunnen zijn in de weg die het virus heeft afgelegd van vleermuizen naar de mens', zegt ze. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is inmiddels een onderzoek begonnen naar mogelijke opzettelijke besmettingen.


Laatse ronde

Alle nertsenbedrijven moeten uiterlijk 21 maart 2021 zijn gesloten. De overheid trekt 180 miljoen euro uit om alle nertsenhouders vervroegd uit te kopen. In de praktijk zou dit betekenen dat de nertsenbedrijven nu met hun laatste ronde bezig zijn.


Klik voor complete rapport op onderstaande pdf

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  7° / 3°
  80 %
 • Donderdag
  9° / 5°
  80 %
 • Vrijdag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer