LTO%3A+%27Vertrouw+op+oplossing+van+boeren+en+tuinders%27
Nieuws
© LTO Nederland

LTO: 'Vertrouw op oplossing van boeren en tuinders'

Hoe verhoudt het agrarische ondernemerschap zich tot de behoefte van de overheid om alles tot in detail te regelen? Hoe goed is de boerenbusinesscase? Is de landbouw de vijand van de natuur? Dat zijn vraagstukken die aan bod zijn gekomen tijdens het Prinsjesdaggesprek dat LTO met belanghebbenden uit de sector heeft gevoerd.

In de sfeervolle ambiance van Boerderij 't Paradijs in Barneveld is journalist Roelof Hemmen in gesprek gegaan met de LTO-bestuurders Dirk Bruins, Léon Faassen en Wim Bens over de grote vraagstukken die spelen in de agrarische sector. Gasten aan tafel tijdens deze talkshow zijn boerin Heleen Lansink (De Melktapperij), NAJK-voorzitter André Arfman en Food Hub-oprichter Joris Lohman.

Met deze talkshow in het kader van de actie 'Voor ons land' wil LTO Nederland in de aanloop naar Prinsjesdag een signaal afgeven aan de politiek. Een van die signalen kwam van Dirk Bruins. Hij constateert dat de agrarische sector zelf oplossingen kan aandragen voor de uitdagingen en roept de politiek op vertrouwen te hebben in de kennis van agrarische sector. 'Dan komen we tot oplossingen. Dat hebben we al vaker zien gebeuren.'
Verdienvermogen

Lohman voegt eraan toe dat het verdienvermogen voor de boer zwaarder moet wegen bij het zoeken naar oplossingen. 'Zo'n oplossing gaat vaak uit van een specifiek doel. De discussie over het verdienvermogen dat daarbij hoort, volgt vaak pas achteraf. Dat moet andersom.'

Een ander signaal komt van Wim Bens. Hij noemt twee randvoorwaarden om tot verandering in de agrarische sector te komen. 'Ten eerste zijn er euro's nodig om te investeren in kennis en innovatie. Ten tweede is er tijd nodig om te veranderen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 5°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  45 %
Meer weer