Groen licht voor vrijstelling assurantiebelasting

De brede weersverzekering voor boeren en tuinders wordt vanaf 2020 vrijgesteld van de 21 procent assurantiebelasting. Dat heeft het kabinet op Prinsjesdag bekendgemaakt.

Groen+licht+voor+vrijstelling+assurantiebelasting
© Twan Wiermans

Het kabinet heeft van de Europese Commissie bericht gekregen dat deze vrijstelling is toegestaan. Deze regeling kost de schatkist 7 miljoen euro per jaar.

Doordat boeren geen assurantiebelasting meer hoeven te betalen, wordt deze brede weersverzekering een stuk goedkoper en aantrekkelijker. Een hoger aantal deelnemers aan de verzekering leidt vaak ook nog tot een lagere premie, aldus het kabinet.

De brede weersverzekering biedt boeren meer financiële zekerheid. De afgelopen zomers leden veel boeren verlies door de extreme droogte. Ook door extreme regenval en hagel is in de afgelopen jaren veel schade aangericht.

Minder premieteruggave

Er is al een subsidieregeling voor de brede weersverzekering. Daarbij krijgen boeren een deel van de premiekosten terug. Vanaf 1 januari krijgen zij iets minder terug. Dat heeft te maken met het feit dat ze dan geen assurantiebelasting meer hoeven te betalen.

Boeren kunnen ook gebruikmaken van belastingregelingen voor ondernemers die verlies leiden. Zo mogen zij een verlies verrekenen met eerdere of toekomstige winsten. Ook mogen ze onder bepaalde omstandigheden uitstel van betaling van belasting aanvragen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer