Nieuwe+Nederlandstalige+versie+boek+Plant+Empowerment
Interview
© Wageningen University en Research

Nieuwe Nederlandstalige versie boek Plant Empowerment

Peter van Weel was jarenlang glastuinbouwonderzoeker bij Wageningen University & Research en is een van de schrijvers van Plant Empowerment, waarvan op 27 augustus een Nederlandse vertaling is uitgebracht. 'Datagedreven teelt gaat een grote vlucht nemen', zegt hij.

In 2015 verscheen het boek De basisprincipes van Het Nieuwe Telen, geschreven in opdracht van Kas als Energiebron. Het is gebaseerd op de bevindingen uit het programma 'Kas als Energiebron', waarbij auteurs Jan Voogt van Hoogendoorn Growth Management, Peter Geelen van Plantmonitoring.NL en Peter van Weel van Wageningen University & Research betrokken waren. In 2018 kwam de vernieuwde Engelstalige versie Plant Empowerment uit. Vorige week werd de nieuwe Nederlandse editie gepresenteerd.

Onze metingen konden we doen met simpele apparatuur, zonder hocus pocus

Peter van Weel, medeauteur Plant Empowerment

Hoe is de verkoop van de Engelse versie verlopen?

'Er zijn duizenden exemplaren verkocht. Canada en de Verenigde Staten, waar het moeilijk is om aan voldoende geschoold personeel te komen, hadden veel belangstelling, mede dankzij artikelen die over het boek zijn verschenen in bladen als Greenhouse Canada.'


Wat was de reden voor een Nederlandse vertaling?

'Het boek uit 2015 was vooral gericht op energiebesparing, maar bij de toepassing van Het Nieuwe Telen merkten wij dat het ook leidde tot minder ziektes en plagen.

'Tijdens onze vele cursussen merkten we dat glastuinders vooral dat aspect waardeerden. Daarom besteden we in het nieuwe boek ook aandacht aan plantgezondheid. Verder hadden tuinbouwhogescholen behoefte aan een geactualiseerd boek en heeft het ministerie van LNV ondersteuning gegeven.'


Hoe komt die plantgezondheidsverbetering?

'Met Het Nieuwe Telen doen we dingen die dwars tegen de traditionele werkwijze ingaan. Door bijvoorbeeld schermen in de kas al vroeg dicht te trekken, gaat de planttemperatuur minder omlaag. Dat bevordert het calciumtransport naar de cellen, wat cruciaal is voor de vorming van sterke planten.

'Een hogere planttemperatuur zorgt ook voor een kleinere kans op condensatie op de bladeren, wat een voedingsbodem kan vormen voor botrytis. Het mooie is: al deze bevindingen konden we meten met relatief simpele apparatuur, zonder hocus pocus.'


Wat vinden glastuinders van deze manier van werken?

'Zij zijn gewend om af te gaan op hun gevoel en ervaring. Ze zetten bijvoorbeeld de ramen open bij zonnig weer, waardoor de plant veel vocht verdampt en de huidmondjes dichtgaan. Door de ramen te knijpen en de luchtvochtigheid op te laten lopen, heb je daar minder last van en loopt als extra beloning het CO2-gehalte in de kas op.

'Zo'n klimaat is niet prettig voor mensen, maar voor de plant ideaal. Door Plant Empowerment kan een plant zelf via zijn huidmondjes reageren op het beschikbare klimaat. Dat betekent niet telkens dingen veranderen, maar gebalanceerd bewaken en sturen en uitgaan van een langetermijnstrategie gebaseerd op metingen.'


Hoe brengt u dat over?

'We geven veel cursussen en hebben een website, Plantempowerment.com. Zes partnerbedrijven ondersteunen ieder vanuit hun eigen expertise Plant Empowerment. Het werkt als een speer dat zij gezamenlijk integrale oplossingen bedenken, zoals op het gebied van schermdoeken, gewasbescherming en verlichting.'


Hoe ziet de toekomst eruit voor Plant Empowerment?

'De winnaars van de Autonomous Greenhouse Challenge hebben Plant Empowerment gebruikt, wat de kracht van datagedreven teelt aangeeft. Voor de Spaanse vertaling, die in het najaar uitkomt, is in een land als Mexico veel belangstelling. En ik heb onlangs een online workshop gegeven aan 240 mensen uit zeventien verschillende landen. Ook gaan we samenwerken met buitenlandse kennispartners, zoals universiteiten.'

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer