Groei vleesvervangers biedt kansen voor telers

De vraag naar vleesvervangers groeit hard. Fabrikanten hebben behoefte aan plantaardige grondstoffen. Die stijgende vraag biedt kansen voor telers van eiwitrijke gewassen, zegt algemeen directeur Frank Giezen van vleesvervangerproducent Ojah.

Groei+vleesvervangers+biedt+kansen+voor+telers
© Dirk Hol

Of je vleesvervangers nu zinloos of juist zinvol vindt, feit blijft dat de vraag naar deze producten de afgelopen jaren sterk is gestegen. De markt is nu nog klein. Een gemiddeld Nederlands huishouden gaf in 2018 ongeveer 13 euro uit aan vleesvervangers en 224 euro aan bewerkt vlees. Maar analisten van ABN Amro voorspellen een groei van 10 procent in 2020.

Fabrikant Ojah, toeleverancier voor diverse A-merken, rekent dit jaar op een toename van zijn eigen productie van 50 procent. Giezen weet zeker dat de toenemende vraag kansen biedt voor telers uit Nederland. '100 procent.'

West-Europa

Ojah maakt producten op basis van erwten en sojabonen. Deze uitgangsmaterialen worden zoveel mogelijk in West-Europa ingekocht, legt de algemeen directeur uit. Het bedrijf wil wegblijven van discussies over het kappen van regenwoud voor sojaproductie in Zuid-Amerika of de teelt van genetisch gemodificeerde soja in de Verenigde Staten. 'Om discussie te voorkomen, werken we met producten uit de Europese Unie.'

Ik zou de baas van Unilever het liefst vandaag nog bellen

Tom van Wijk, voorzitter LTO-vakgroep Paddenstoelenteelt

Giezen denkt dat de herkomst een belangrijk verkoopargument is. Daarom ziet hij kansen voor Nederlandse telers. 'De mensen die deze producten kopen, zijn bewust bezig met de herkomst ervan. De hele keten is belangrijk. Op het moment dat we lokaal geproduceerde ingrediënten toepassen, is dat een dikke plus. Ik denk dat die lokale productie een goed verhaal is en dat er belangstelling in de markt ontstaat.'

Dat de toenemende vraag naar vleesvervangers op korte termijn leidt tot een tekort aan grondstoffen, vindt de algemeen directeur van Ojah voorbarig. 'We hebben nauwe relaties met telers. Ik maak me geen zorgen dat we het niet geregeld krijgen. De krapte zal vooral ontstaan bij de opwerking van de grondstoffen tot het materiaal dat wij gebruiken. Zij moeten hun capaciteit uitbreiden.'

Paddenstoelen

Een andere partij die mogelijkheden ziet, zijn paddenstoelentelers. Enkele telers timmeren aan de weg met vleesvervangers op champignonbasis. Voorzitter Tom van Wijk van LTO-vakgroep Paddenstoelenteelt wil hier werk van maken. 'Er is een bepaalde voedseltrend gaande. Daar moeten we als paddenstoelensector op inspelen.'

Van Wijk vindt de overname van De Vegetarische Slager door Unilever en het opzetten van een fabriek voor vleesvervangers door Vion belangrijke signalen. 'De grote levensmiddelenbedrijven hebben de sleutel. Ik zou de baas van Unilever het liefst vandaag nog bellen. De vraag is: hoe krijg je een kleine sector als deze op dat grote speelveld?'

Vion

Dat Vion werkt aan een productiefaciliteit voor vleesvervangers, is voor de voorzitter van LTO-vakgroep Paddenstoelenteelt aanleiding om de paddenstoelensector daar onder de aandacht te brengen. 'Er zullen ongetwijfeld andere producten zijn die daarvoor gebruikt kunnen, maar het is erg jammer als we de paddenstoelensector niet nadrukkelijk voor het voetlicht brengen.'

De paddenstoelensector heeft de producenten van vleesvervangers veel te bieden, vindt Van Wijk. 'Paddenstoelen zijn gezond. De sector is duurzaam, doet aan kringlooplandbouw en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is nihil. Het past in de huidige trend.'

Ingrediënten

Vion is van plan om de ingrediënten voor de nieuwe plantaardige producten zoveel mogelijk regionaal in te kopen. Behalve soja denkt de onderneming aan aardappelen, bieten en peulvruchten als erwten. Vion wil daarom nieuwe ketens opzetten met akkerbouwers.

Van Wijk hoopt dat paddenstoelen daar een rol in gaan spelen. 'Een boost voor de sector is welkom.'

Eiwitextractie beperkende factor in groeiproces
Vleesvervangers worden op dit moment vooral gemaakt van soja en erwten. Om deze producten geschikt te maken voor verwerking in producten met een vlezige structuur, zijn diverse stappen nodig. Zo worden de plantaardige eiwitten met omvangrijke extractie-installaties uit soja, eiwitten of granen gehaald. Door de wereldwijd sterk stijgende vraag moeten juist deze extractiefabrieken hun capaciteit fors uitbreiden en dat vraagt flinke investeringen. De financiering ervan is lastig, omdat er voor toekomstige vraag moet worden gebouwd. Omdat er maar een beperkt aantal bedrijven bezig is met deze extractie, kan er volgens marktkenners enige tijd een krapte op de markt ontstaan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer