CZAV+gaat+meer+proeven+doen+met+Elekza%2Dzaaizaad
Nieuws
© Haijo Dodde

CZAV gaat meer proeven doen met Elekza-zaaizaad

CZAV zal ook komend jaar weer proeven uitvoeren met de behandeling van zaaizaad met elektronen (Elekza), in plaats van met een standaard zaaizaadontsmetting. De coöperatie wil zo een beter beeld krijgen over meerdere jaren.

Een jaar geleden is CZAV, samen met een aantal telers, een pilotproject gestart met Elekza-zaaizaad in wintertarwe van het ras Reform. Het zaaizaad van deze partij was behandeld met elektronen, in plaats van met de zaaizaadontsmetting. Ook is er op proefboerderij Westmaas een proef aangelegd om een vergelijking te kunnen maken tussen onder andere de Elekza-behandeling en de standaard ontsmetting.

De resultaten van het eerste jaar zijn positief. Er is beoordeeld op opbrengst, aantal stengels, aantal aren, aantal planten, hectolitergewicht en eiwitgehalte. Hieruit zijn geen significante verschillen naar voren gekomen. Dit betekent dat met zaaizaad, wat behandeld is met Elekza, mogelijk dezelfde opbrengst valt te behalen als met de standaard behandeling, maar met minder input van chemie.

'Als we de kosten vergelijken tussen deze twee typen zaaizaad, zijn deze zeer vergelijkbaar en past het dus ook goed in een Integrated Crop Management-strategie', meldt CZAV.


Nieuwe proeven met Elekza

De zuidelijke coöperatie zal in 2021 weer proeven uitvoeren met de behandeling met Elekza. In deze proeven zullen ook een aantal andere (nieuwe) zaaizaadontsmettingen worden toegepast, om te kijken of hiermee hetzelfde resultaat is te bereiken ten opzichte van de standaardbehandeling.

Telers kunnen bij CZAV wintertarwezaaizaad bestellen dat met Elekza is behandeld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 15°
  75 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  65 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer