Knelpunten bij emissieloos telen in glastuinbouw

Onderzoek in een aantal teelten heeft laten zien dat het mogelijk is om al het drainwater te hergebruiken. Voor de individuele teler in de bedrijfsspecifieke omstandigheden is dit toch vaak nog erg lastig.

Knelpunten+bij+emissieloos+telen+in+glastuinbouw
© Han Reindsen

De situatie op het bedrijf is net even anders dan in het betreffende onderzoek, meldt Glastuinbouw Waterproof. In de praktijk kunnen knelpunten naar boven komen, die onder ideale omstandigheden binnen onderzoek niet tot problemen hebben geleid. In het project 'Waterefficiënte teelt op substraat' wordt gezocht naar oplossingen voor knelpunten die optreden in de praktijk bij het emissieloos telen.


De afgelopen jaren zijn in het onderzoeksprogramma Water diverse projecten uitgevoerd die als doel hadden te komen tot nagenoeg nul-emissie in de substraatteelt. De resultaten zijn gecommuniceerd op onder andere Glastuinbouwwaterproof.nl. Maar hoe gaat de toepassing hiervan in de praktijk? Welke knelpunten worden ervaren bij emissieloos telen?


Relevante knelpunten

Onlangs is het project 'Waterefficiënte teelt op substraat' gestart. In dit project wordt emissieloos telen geïmplementeerd en gemonitord. Knelpunten bij het emissieloos telen in de praktijk worden in kaart gebracht en voor een aantal relevante knelpunten, onder andere oplopende concentratie zink, teeltwisseling amaryllis, wordt een oplossing ontwikkeld. Daarnaast wordt een teeltconcept opgeleverd waarin zonder gebruik van alternatieve waterbronnen kan worden geteeld. Bijvoorbeeld door het verminderen van de waterbehoefte.

In het project wordt bij verschillende teeltbedrijven de waterkwaliteit uitgebreid gemonitord. Dat geldt bijvoorbeeld voor de waterkwaliteit van het uitgangswater. Die wordt bemonsterd om te kijken in hoeverre dit al ziekteverwekkers bevat. De voedingsoplossing wordt geanalyseerd om te kijken of dit overeenkomt met de verwachting. Daarnaast nemen onderzoekers een monster van de drain.

Insteek is om zoveel mogelijk informatie te verzamelen en te kijken in hoeverre de strategie van het emissieloos telen op het bedrijf kan worden toegepast. Op deze manier wordt geprobeerd om de oorzaken van knelpunten die in de praktijk kunnen ontstaan bij emissieloos telen, te achterhalen en tot oplossingen te komen. Waar gaat het goed en waar moeten aanpassingen worden gedaan? Waar is emissieloos telen in de praktijk misschien niet mogelijk en nog een brug te ver?


Bedrijven gezocht

Voor dit project worden nog enkele geïnteresseerde substraatbedrijven gezocht. Die bedrijven kunnen zich melden bij Margreet Schoenmakers. Zij is innovatiespecialist en programmamanager Water bij LTO Glaskracht Nederland.



Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer