Emissiearme+vloer+niet+altijd+beter
Nieuws
© Pieter Stokkermans

Emissiearme vloer niet altijd beter

Emissiearme vloeren doen het in de praktijk niet altijd beter dan traditionele roostervloeren bij de vermindering van de stikstofuitstoot. Dat blijkt uit metingen in de proeftuin Aan de slag met stikstofuitstoot van Mineral Valley Twente.

De winst op het gebied van stikstofuitstoot is volgens de betrokkenen in de praktijk vaak minder groot dan gedacht. Het gaat om de eerste onderzoeksresultaten. Voorzitter Wim Meulenkamp van Stichting Mineral Valley Twente stelt dat de resultaten vooral aantonen dat elk bedrijf anders is.

'Aan de hand van modelberekeningen wordt door beleidsmakers soms gedacht dat alles maakbaar is, terwijl de bedrijfsvoering van de boer in de praktijk anders uitpakt. Elke snede gras is anders, elke koe is anders, iedere boer boert anders. Dat komt ook duidelijk naar voren in de proeftuin van Mineral Valley.'

Middelvoorschriften

Meulenkamp is van mening dat de overheid niet te veel middelvoorschriften moet hanteren, maar eerder doelvoorschriften. Boeren kunnen dan zelf de keuze maken in aanpassingen om de stikstofuitstoot te verminderen 'waarbij meten is weten, op bedrijfsniveau, een belangrijk uitgangspunt is'.

De wet- en regelgeving voor de veehouderij op het gebied van ammoniak is voor een belangrijk deel gebaseerd op modelberekeningen. Volgens Mineral Valley Twente zijn die niet altijd voldoende getoetst met langjarige metingen op bedrijfsniveau. Dat was de belangrijkste aanleiding voor Mineral Valley om onder de noemer 'meten is weten' de proeftuin te starten.

Samenwerkingsverband

Stichting Mineral Valley Twente is een samenwerkingsverband tussen onderwijs, overheid en bedrijfsleven. Mineral Valley werkt door middel van proeftuinen aan oplossingen die bijdragen aan een gezonde bodem, duurzame bemesting, kringlooplandbouw en duurzame voedselproductie. Daarbij moet sprake zijn van een toekomstgericht verdienmodel voor boeren.

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer