CDU bepleit akkoord met Duitse boer

Regeringspartij CDU heeft in Duitsland een voorstel ingediend voor een sociaal akkoord met de landbouw. De partij brengt dit in bij de commissie die de toekomst van de sector onderzoekt.

CDU+bepleit+akkoord+met+Duitse+boer
© Twan Wiermans

De Landbouw Toekomst Commissie is in juli op voorspraak van Boerenvereniging (DBV) en het initiatief Land Creëert Verbinding (LsV) in het leven geroepen en gaat aanstaande maandag officieel van start. Volgens het CDU-voorstel is in Duitsland een diepe kloof ontstaan tussen landbouw en maatschappij, meldt de nieuwssite Agrarheute.

Het document schetst de problemen die boeren ondervinden door de liberalisering van landbouwmarkten. Deze dwingt hen tot intensivering en sterke specialisatie. Tegelijkertijd verlangt de maatschappij van boeren naast hoogwaardig en betaalbaar voedsel meer dierenwelzijn, biodiversiteit en bescherming van klimaat en waterkwaliteit.


Financierings- en contractmodellen

De partij van Bondskanselier Angela Merkel pleit onder meer voor nieuwe financierings- en contractmodellen. Daarnaast moet regelgeving aansluiten bij een een maatschappelijk aanvaardbare landbouw. Het akkoord dient ervoor te zorgen dat boeren kunnen vergroenen en tegelijkertijd economisch succesvol zijn.

In de commissie zitten 31 vertegenwoordigers van boeren- en milieuorganisaties, industrie, consumenten en wetenschap. Voor de zomer van 2021 moet er een eindrapport liggen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer