Afrikaanse+atleten+krijgen+boerenles
Nieuws
© Martijn van Rossum

Afrikaanse atleten krijgen boerenles

Veertien Afrikaanse atleten die vandaag meedoen aan de Scania Zwolse Halve Marathon, krijgen na afloop een driedaagse opleiding natuurlijke veehouderij aangeboden.

Platform Natuurlijke Veehouderij gaat met de atleten op bezoek bij vier Overijsselse melkveehouders om zo kennis en ervaring te delen.

De deelnemende Afrikaanse atleten verblijven tijdens het programma in het Overijsselse Heeten. Vanuit daar bezoeken ze drie melkveehouders die zijn aangesloten bij Salland Boert en Eet Bewust in Olst, Raalte en Diepenveen. Ook staat een bezoek aan de Zwolse Stadslanderijen en een workshop kaasmaken bij boerderij De Huppe op het programma.

Lopende boeren

Het programma is erop gericht de atleten, die in Afrika kleinschalige melkveehouderijen bezitten, te leren omgaan met belangrijke uitdagingen zoals diermanagement en voeding, fokkerij en melkkwaliteit.

Het idee voor dit programma is ontstaan nadat de Keniaanse topatleet Richard Mengich, winnaar van drie edities, vertelde dat hij atleet én boer is. Het prijzengeld dat hij her en der bij elkaar loopt, investeert hij in zijn melkveehouderij. Door het prijzengeld van een marathon is hij in staat een nieuwe gezonde koe aan te schaffen.

Koe

Het Nederlandse management van de hardlopers bevestigt dat een koe voor veel Afrikaanse atleten zeer waardevol is. 'Een koe voorziet de atleten en hun familie in levensonderhoud en daarom is de koe in landen als Kenia een duurzame bron van inkomsten.'

Platform Natuurlijke Veehouderij biedt het educatieve programma aan in opdracht van Stichting Halve Marathon en het agro- & foodprogramma van provincie Overijssel. Door praktische activiteiten aan te bieden, hopen de organisatoren dat de Afrikaanse atleten de kennis die ze opdoen in Nederland, op hun eigen melkveehouderij in Afrika kunnen toepassen.

Scholingsprogramma

Het scholingsprogramma vindt plaats van 16 tot en met 18 juni in De Maathoeve, op drie locaties van Salland Boert & Eet Bewust en bij De Huppe in Zwolle. Meer informatie is te vinden op Natuurlijkeveehouderij.nl.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer