DBV%3A+%27Houd+rekening+met+economische+behoeften+landbouw%27
Nieuws
© Dirk Hol

DBV: 'Houd rekening met economische behoeften landbouw'

Landbouwministers van de Europese Unie moeten bij de komende besluiten meer rekening houden met de economische behoeften van de land- en tuinbouw. Dat vindt voorzitter Joachim Rukwied van de Deutscher Bauernverband (DBV).

Ter gelegenheid van de informele bijeenkomst van de landbouwministers van de EU op 31 augustus en 1 september in het Duitse Koblenz doen Rukwied en de Europese boerenvereniging Copa-Cogeca een beroep op de landbouwpolitici van de EU.

'De ervaring met de coronacrisis laat zien hoe belangrijk het is om onafhankelijk, concurrerend en van hoge kwaliteit voedsel te produceren uit de handen van Europese boeren. Dit is tot nu toe volledig verwaarloosd in de Green Deal en in de boer-tot-bordstrategie. Daarom moet voedselzekerheid in de Green Deal vooropstaan', stelt de DBV-voorzitter.


Strategie

Als de EU tegen 2050 meer duurzaamheid en klimaatneutraliteit wil bereiken, moet ze vooral de binnenlandse productie ondersteunen en migratie naar andere continenten vermijden. Met de boer-tot-bordstrategie en de biodiversiteitsstrategie moet de EU zich richten op oplossingsstrategieën in plaats van op gepolitiseerde reductiedoelstellingen.

'De bescherming van gecultiveerde planten voor kwaliteit en opbrengst blijft onmisbaar. Daarom moet het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en bemesting mogelijk blijven. Als er nieuwe eisen worden besproken, zijn eerst effectbeoordelingen voor voedselzekerheid nodig. Het gebruik van digitale technieken, biologische en mechanische processen en nieuwe veredelingsmethoden bieden nieuwe oplossingen', zegt Rukwied.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer