Duitse+boeren+en+politiek+willen+dialoog+over+landbouwtoekomst
Nieuws
© © Messe Berlin GmbH

Duitse boeren en politiek willen dialoog over landbouwtoekomst

Duitse boeren en politiek willen in dialoog met boeren en burgers over de toekomst van de landbouw. Daartoe riepen de voorzitter van de Duitse Boerenbond Joachim Rukwied en de Duitse landbouwminister Julia Klöckner (CDU) op tijdens de opening van de Grüne Woche in Berlijn.

Rukwied en Klöckner deden deze oproep, omdat vrijdag 16 en zaterdag 17 januari weer nieuwe boerenacties gepland staan in diverse Duitse steden. Rukwied legde in zijn openingsspeech uit dat de Duitse boeren turbulente tijden meemaken.

'Er is veel onrust en onzekerheid. Dat komt door de brexit en de problemen in het Midden-Oosten, maar ook in ons eigen land. Boeren zijn bang voor de toekomst en de richting kwijt door alle onduidelijkheid.'

Zoeken naar oplossingen

De Boerenbond-voorzitter benadrukte dat boeren veel steun krijgen van de maatschappij. 'Laten we met elkaar praten en niet over elkaar. We moeten de dialoog aan gaan en samen zoeken naar oplossingen. Het is nu de kans om samen te komen. We moeten ons focussen op nieuwe toekomstmogelijkheden.'

Hij zei te hopen dat de politiek de boeren serieus neemt. Hij wilde dat er platforms worden georganiseerd waar boeren, burgers en beleidsmakers aan deel kunnen nemen om met elkaar te praten over een nieuw evenwicht tussen economie en ecologie.

'We moeten gaan werken aan een nieuw kader dat richting geeft aan jonge boeren. Om op de juiste manier te innoveren, is het wel van belang dat de landbouwbudgetten beschikbaar blijven en op niveau.'

Energiek betoog

De Duitse landbouwminister Julia Klöckner hield een energiek betoog over de rol van de consument. De houding van de consument moet veranderen, zo hield zij de aanwezigen voor.


'De consument is heel egocentrisch. Echter moet die ook een bijdrage leveren. Consumenten zijn vegan, vegetarisch, doen aan interval vasten of hebben een voedingsallergie. Ze zijn heel erg met zichzelf bezig. Maar zij moeten zich realiseren dat zij genoeg moeten betalen voor hun voedsel, wil de boer kunnen overleven.'

Vrede en rust

Volgens Klöckner zijn boeren onmisbaar en brengen zij naast een leefbaar platteland, vrede en rust in de samenleving. 'Onze wereldbevolking groeit en groeit en daarvoor is volop voedsel nodig. Gebeurt dit niet dan ondermijnt dit de stabiliteit van onze samenleving.'

Volgens haar is het nu de tijd om met elkaar in gesprek te gaan. 'Compromissen sluiten is niet erg. In onze democratie is dat het hoogst haalbare wat je kunt bereiken. We moeten daarom met elkaar praten over de toekomst van de landbouw en zoeken naar gemeenschappelijke doelen.'

Weer

 • Vrijdag
  15° / 13°
  10 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  20 %
 • Zondag
  16° / 11°
  80 %
Meer weer