Duitse+boeren+moeten+aan+%27Klimaschutz%27+doen
Nieuws
© Dirk Hol

Duitse boeren moeten aan 'Klimaschutz' doen

De Duitse regering heeft vrijdag haar 'Klimaschutzprogramm' gepresenteerd. Dit klimaatbeschermingsprogramma bevat een aantal maatregelen en raakt ook de agrarische sector. Het is een aanvulling op het eerder in gang gezette Duitse beleid om de doelstellingen voor 2030 (en 2050) in het Klimaatakkoord van Parijs te bereiken.

De Duitse regering heeft bepaald dat de agrarische sector in 2030 maximaal 58 tot 61 miljoen ton aan CO2 per jaar mag uitstoten. Bij voortzetting van het huidige beleid komt de jaarlijkse uitstoot op 67 miljoen ton uit. Om een uitstootreductie van 6 tot 9 miljoen ton te behalen, heeft de Duitse regering voor de land- en tuinbouw een programma opgesteld met elf beleidsdoelen. Landbouwminister Julia Klöckner gaat deze doelen de komende tijd verder uitwerken.

Het gaat onder meer om het verhogen van het gebruik van mest in biogasinstallaties, het uitbreiden van biologische landbouw, het verminderen van emissies in de veehouderij, het verhogen van energie-efficiëntie, duurzaam bosbeheer en de ontwikkeling van humus in bodems en het vermijden van voedselverspilling. De Duitse boerenorganisatie DBV benadrukt dat de landbouw de uitstoot van broeikasgassen sinds 1990 met 20 procent heeft verlaagd, terwijl de productiviteit is toegenomen.

'Haalbare uitdaging'

DBV-voorzitter Joachim Rukwied beschrijft het Klimaatbeschermingsprogramma 2030 als 'een ambitieuze en haalbare uitdaging voor de landbouw'. Hij vindt de voorgestelde verbeterde financiering een stap in de goede richting om deze doelen te halen.

Rukwied beschouwt de invoering van een CO2-prijssysteem van fossiele energiedragers als duurzaam: 'Als CO2-uitstoot van de energiebronnen bepalend is voor de prijs, biedt dit ons boeren de mogelijkheid om concurrerender te worden met biomassaproductie.' Rukwied vindt dat er op het gebied van bio-energie potentieel onbenut blijft.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  16° / 11°
  20 %
 • Zondag
  16° / 11°
  75 %
 • Maandag
  18° / 14°
  50 %
Meer weer