LTO+zoekt+informatie+over+schade+I%26amp%3BR%2Dblokkades
Nieuws
© Mike Schellart

LTO zoekt informatie over schade I&R-blokkades

LTO Nederland wil leden-veehouders bijstaan voor het aanvragen van schadevergoeding voor onterechte I&R-blokkades. 'Het lijkt ons goed de herstelwerkzaamheden gezamenlijk op te pakken', zegt voorzitter Wil Meulenbroeks van LTO-vakgroep Melkveehouderij.

In december kregen 337 rundveebedrijven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een brief met excuses voor de blokkade eerder dat jaar die achteraf gezien niet nodig was geweest. Er bleek namelijk op al deze bedrijven geen sprake van onregelmatigheden ten aanzien van vaarzen en meerlingen.

'Ik heb ten onrechte uw bedrijf geblokkeerd', liet Gerben Maij van de directie Handhaven in het schrijven aan de veehouders weten. 'Ik betreur deze gang van zaken. Dit had niet mogen gebeuren.'

Aantoonbaar

In de brief stond ook dat deze ondernemers een claim kunnen indienen voor geleden schade. Voorwaarde is onder meer dat het moet gaan om 'aantoonbare' schade die is veroorzaakt door de onterechte blokkade. Ingediende claims moeten worden onderbouwd met bewijsstukken als facturen en overeenkomsten.

Om de boeren te kunnen bijstaan, gaat LTO onderzoeken om welke schade het precies gaat en welke omvang dit heeft. 'We willen helpen, maar dan is wel een duidelijker beeld nodig van de nadelen die de ondernemers hebben ondervonden', aldus Meulenbroeks.

Melden

Daarvoor wil LTO met een aantal van deze boeren in contact komen. Belangstellenden kunnen zich melden via communicatie@lto.nl. Vervolgens wordt besloten of daadwerkelijk een collectieve actie volgens het principe no cure, no pay in gang wordt gezet.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 2°
  60 %
Meer weer