Minder administratie geiten- en schapenhouders door I&R

Het identificatie- en registratiesysteem (I&R) voor schapen en geiten is geschikt om de benodigde informatie over de schapen- en geitenhouderij voor de Landbouwtelling en de Emissieregistratie te verkrijgen.

Minder+administratie+geiten%2D+en+schapenhouders+door+I%26amp%3BR
© René Eijsink

Wageningen University & Research heeft op verzoek van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) onderzocht in welke mate het mogelijk is om de benodigde gegevens af te leiden uit de bestaande I&R-database voor schapen en geiten.

In dit systeem worden schapen en geiten per dier geïdentificeerd met een uniek nummer en worden per dier onder andere het geboortejaar en de verplaatsing naar een ander bedrijf of slachterij geregistreerd.

Kwaliteitsverbetering

Deze nieuwe werkwijze leidt niet alleen tot lagere administratieve lasten, maar ook tot een kwaliteitsverbetering van de gegevens over schapen en geiten.

Het I&R-systeem voor schapen en geiten bevat iets minder onderscheid tussen diergroepen dan nodig is voor de Landbouwtelling of Emissieregistratie.


Productiedoel

Door bij de betreffende veehouders nog wel het productiedoel op te vragen en een enkele aanname te doen, kunnen voor de meeste bedrijven alle benodigde aantallen schapen en geiten uit het I&R-systeem worden afgeleid.

Veehouders zijn bij het I&R-systeem verplicht om wijzigingen voor schapen en geiten binnen zeven werkdagen te melden bij I&R. Voor geboorten geldt een meldtermijn van zes maanden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer