Handrem+op+agrihandel%2C+maar+export+China+groeit
Nieuws
© Vion Food

Handrem op agrihandel, maar export China groeit

De landbouwhandel van de 27 lidstaten werd in april afgeremd door de coronacrisis. De uitvoer en invoer daalden met respectievelijk 9 en 5 procent tot onder het niveau van de voorgaande maand. Dat meldt de Europese Commissie.

De handel in de periode januari tot en met april ligt nog wel 3,8 procent boven het niveau van dezelfde periode in 2019 en bereikte een waarde van 104,3 miljard euro.

De uitvoer van landbouwproducten over deze periode bedroeg 61,9 miljard euro, een stijging van 4,8 procent in vergelijking met dezelfde periode van 2019. Vooral de export van varkensvlees en tarwe groeide fors. De invoer groeide tot 42,4 miljard euro, een toename van 2,3 procent.


Afrikaanse varkenspest

De export naar China nam in de eerste vier maanden van het jaar met 42 procent toe ten opzichte van vorig jaar. Dit heeft vooral te maken met de gevolgen van Afrikaanse varkenspest in China en door de impact van de coronapandemie. De export van varkensvlees uit Europa naar China nam met 280 procent toe en opzichte van vorig jaar.

Andere producten die meer werden geëxporteerd naar in China, zijn slachtafval (54 procent) en kindervoeding (23 procent).


Saoedi-Arabië en Marokko

Andere bestemmingen, waarvoor de exportwaarde van 27 lidstaten is toegenomen, zijn Saoedi-Arabië (32 procent) en Marokko (43 procent). In beide gevallen was dit het gevolg van de toegenomen uitvoer van gerst en tarwe. De export naar Algerije groeide met 33 procent, vooral door de export van tarwe.

Tijdens de eerste vier maanden van 2020 exporteert de EU ook aanzienlijk meer naar Nigeria (54 procent). Ook dit komt door een hogere tarwe-export. Verder nam de export naar Japan (9 procent), Zwitserland (5 procent) en Oekraïne (18 procent) toe.


Verenigd Koninkrijk

De Europese export naar het Verenigd Koninkrijk daalde in de eerste vier maanden van 2020 met 6 procent ten opzichte van 2019 ondanks dat voor de handel met het Verenigd Koninkrijk nog steeds de oude marktvoorwaarden gelden.

Onder meer wijn (-19 procent), sigaren en sigaretten (-61 procent), preparaten van fruit en groenten (-10 procent), kaas (-11 procent), chocolade en snoepgoed (-8 procent) daalden het meest in waarde.

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 2°
  60 %
Meer weer