Melkveehouders Van Dijck: 'Eenvoud is kracht van ons bedrijf'

Wilfried en Judith van Dijck uit het Limburgse Broekhuizenvorst bouwden de afgelopen jaren gericht aan een toekomstbestendig bedrijf. Melkveehouderij Op Wis onderscheidt zich met name door de eenvoud in de bedrijfsvoering.

Melkveehouders+Van+Dijck%3A+%27Eenvoud+is+kracht+van+ons+bedrijf%27
© Laurens Eggens

Melkveebedrijf Op Wis is in diverse opzichten een bijzonder bedrijf. Zo is de boerderij al 525 jaar in handen van de familie van Judith van Dijck-Hermans. Zij en haar man Wilfried namen het bedrijf in 2001 over en zijn daarmee de twaalfde generatie aan het roer van de melkveehouderij.

'In de jaren daarvoor hadden we ook nog een locatie in Oirlo, waar mijn ouderlijk bedrijf was gevestigd', vertelt Wilfried van Dijck. 'Maar dat was vanwege de afstand niet efficiënt. Daarom hebben we beide locaties in 2001 samengevoegd in Broekhuizenvorst. Hier hebben we ook meteen een nieuwe stal gebouwd.'

Negentien jaar geleden telde het bedrijf 120 melkkoeien. Inmiddels is dit aantal bijna verdubbeld. Er zijn vandaag de dag 230 melkkoeien met bijbehorend jongvee. 'Om ons bedrijf klaar te stomen voor de toekomst, zijn we in de loop der jaren beetje bij beetje gegroeid', zegt Judith van Dijck.

We genieten van de vele enthousiaste reacties die we krijgen op onze melktap

Judith van Dijk, melkveehouder in Broekhuizenvorst

Verhoging melkproductie

'Ook hebben we ingezet op een verhoging van de melkproductie per koe. Bijvoorbeeld door meer aandacht te besteden aan de fokkerij, voeding en huisvesting. Inmiddels komt de melkproductie uit op circa 10.000 liter per koe per jaar.'

Volgens Wilfried van Dijck onderscheiden ze zich met name door de eenvoud in de bedrijfsvoering. 'Wij hebben twee medewerkers die samen goed zijn voor een halve fte. Voor de rest doen we alles zelf. Dat is onder meer mogelijk omdat we in 2007 zijn begonnen met robotmelken.'


Wilfried en Judith van Dijck van melkveebedrijf Op Wis in Broekhuizenvorst.
Wilfried en Judith van Dijck van melkveebedrijf Op Wis in Broekhuizenvorst. © Laurens Eggens

In eerste instantie hadden de Van Dijcks drie melkrobots en in 2012 is dit aantal uitgebreid naar vier. 'Daarnaast zitten we minder kort op de dieren dan sommige collega's. We zouden de melkproductie per koe wellicht verder omhoog kunnen brengen, maar dan moet je meer tijd en aandacht besteden aan de individuele dieren.'

Verder lopen op het bedrijf alleen het jongvee en de droogstaande koeien buiten en kalft 70 tot 80 procent van de koeien alleen. 'Dat komt mede doordat we een groot strohok hebben waar de dieren comfortabel kunnen liggen. We houden de zaken graag zo simpel mogelijk. De slagkracht van ons bedrijf ligt in de hoge melkproductie per arbeidskracht.'


Sectorimago verbeteren

De ondernemers vinden het belangrijk om een bijdrage te leveren aan een beter sectorimago. Daarom zijn ze onder meer aangesloten bij Boerderij Educatie Limburg en ontvangen ze jaarlijks vijftien tot twintig schoolklassen op hun bedrijf.

'De agrarische sector staat te vaak in een negatief daglicht. Daarbij weten veel kinderen niet meer waar hun voedsel vandaan komt. Om dat te veranderen en een 'license to produce' te houden, moeten we als agrarisch ondernemers allemaal onze verantwoordelijkheid nemen', zegt Judith van Dijck.

'Ik heb ook echt het idee dat we als educatieboer een verschil kunnen maken. De meeste kinderen zijn enorm geïnteresseerd, je kunt ze daadwerkelijk iets bijbrengen. En ze gaan vol enthousiasme weer naar huis, dat is waar je het voor doet.'


Melktap

Om de sector op een positieve manier in de kijker te spelen, staat er sinds 1 juli ook een melktap bij het bedrijf. Voorbijgangers kunnen hier een bekertje of fles verse melk tappen. 'We zitten hier aan de rand van een natuurgebied en er komen enorm veel fietsers langs. Daar wilden we iets mee doen', laat de ondernemer weten.'Mensen kunnen de melk drinken op een bankje bij de tap. Daarnaast liggen folders van ons bedrijf. In de toekomst hangen we wellicht een webcam op, zodat consumenten op die manier een kijkje kunnen nemen in de stal.'

De belangstelling voor de melktap is volgens Van Dijck overweldigend. 'Soms staat er letterlijk een file. Dat er zoveel animo zou zijn hadden we niet verwacht. Rijk word je er niet van, maar we genieten wel van de vele enthousiaste reacties die we krijgen.'


Bedrijf in balans

Het echtpaar heeft vooralsnog geen grootse plannen voor de toekomst. Een verdere uitbreiding zit op korte termijn niet in de pijplijn. 'In de huidige opzet is ons bedrijf goed in balans, qua areaal, aantal dieren, robotcapaciteit enzovoort. Daar kunnen we voorlopig mee vooruit', zegt Wilfried van Dijck.

'Hoe ons bedrijf zich verder ontwikkelt, hangt er ook van af of onze drie dochters de boerderij willen voortzetten', vervolgt de veehouder. Hij erkent wel dat er de nodige uitdagingen liggen voor de Nederlandse melkveehouderij, onder meer vanwege de geplande voermaatregel en de opgave om meer eiwit van eigen land te halen.

'Maar het moordende tempo waarin de wet- en regelgeving de laatste jaren verandert, vormt het grootste struikelblok. Hierdoor is het bijna onmogelijk om een koers uit te stippelen voor de komende vijf of tien jaar, je moet continu bijsturen. Melkveehouder zijn én blijven vergt veel flexibiliteit en creativiteit', besluit Van Dijck.


Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum

Melkveebedrijf Op Wis ligt midden in de gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum. 'In het kader van dit project worden maatregelen genomen om het gebied te beschermen tegen hoogwater en wordt 350 hectare natuur gerealiseerd', vertelt Wilfried van Dijck. 'Wij hebben hiervoor 17 hectare grond moeten inleveren. Bijkomend probleem is dat de gronddruk in de regio behoorlijk is opgelopen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer