Boer en tuinder negatiever over kringlooplandbouw

Boeren en tuinders zijn negatiever gaan denken over de transitie naar kringlooplandbouw. Ten opzichte van vorig jaar zijn ze kritischer op de economische levensvatbaarheid, praktische realiseerbaarheid en betere exportkansen.

Boer+en+tuinder+negatiever+over+kringlooplandbouw
© Persbureau Noordoost

Dat blijkt uit onderzoek door onderzoekers Geelen Consultancy en Motivaction in opdracht van het ministerie van landbouw. Het nieuwe onderzoek vergelijkt de resultaten van nu met die van een soortgelijke enquête in 2019.

De helft (52 procent) van de ondernemers ziet overwegend nadelen van kringlooplandbouw, ruim een derde (36 procent) overwegend voordelen. In 2019 zagen vier op de tien ondernemers overwegend nadelen.Die nadelen komen volgens de ondervraagden vooral voort uit hogere kosten (73 procent), minder inkomen (64 procent) en slechte internationale concurrentiepositie (63 procent). Ondernemers die vooral voordelen zien, wijzen evenals in 2019 op meer waardering voor hun beroep bij de consument (54 procent) en meer werkplezier (53 procent).


Regelgeving belemmert

Driekwart van alle agrarische ondernemers ziet net als in 2019 de steeds veranderende regelgeving als belangrijkste belemmering voor de (verdere) omslag naar kringlooplandbouw.

Die boeren en tuinders hebben vaak behoefte aan minder regeldruk (56 procent), de vrijheid om zelf te bepalen hoe doelen gerealiseerd worden (54 procent) en duidelijkheid vanuit het ministerie van LNV over de doelen van de omslag (43 procent).


De ondernemers zien ook nog steeds financiële aspecten, zoals de geringe bereidheid van consumenten (67 procent) en directe afnemers (59 procent) om een eerlijke prijs te betalen. Om ondanks deze financiële onzekerheden toch over te kunnen gaan op kringlooplandbouw hebben ondernemers (iets meer dan in 2019) behoefte aan een eerlijke prijsgarantie (63 procent tegen. 58 procent).


Effect coronacrisis

Over het effect van de coronacrisis op de omslag naar kringlooplandbouw zijn boeren en tuinders verdeeld. Een kwart (24 procent) vindt omschakelen naar kringlooplandbouw daardoor moeilijker en minder noodzakelijk (23 procent).

Een derde (32 procent) vindt dit juist niet: de omschakeling is voor die groep niet moeilijker of minder noodzakelijk geworden door de crisis. De enquête is gehouden onder 1.620 boeren en tuinders in de periode 22 mei en 5 juni 2020.


Klik voor complete rapport op onderstaande pdf

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  30 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  18° / 9°
  5 %
Meer weer