Arcadis: 'Schrappen Natura 2000-gebieden onmogelijk'

Natura 2000-gebieden opheffen of opnieuw indelen, is niet mogelijk. Dat blijkt uit een nog vertrouwelijke studie van adviesbureau Arcadis waarover EenVandaag bericht.

Arcadis%3A+%27Schrappen+Natura+2000%2Dgebieden+onmogelijk%27
© René Eijsink

De studie is verricht in opdracht van landbouwminister Carola Schouten. Het was oud-voorzitter Marc Calon van LTO Nederland die vorig jaar de discussie over het herzien van Natura 2000-gebieden opende. Volgens hem verlamde de 161 beschermde natuurgebieden de economische ontwikkeling van Nederland.De politiek is sterk verdeeld over het herzien van Natura 2000. Calon vond gehoor bij VVD en CDA, maar SP, D66, GroenLinks en PvdD willen daar niets van weten. Zij pleiten juist voor extra investeringen in de beschermde natuur.


Schouten kondigde aan om een onderzoek te laten verrichten naar het voorstel. 'Als die maatregelen uiteindelijk geen effect hebben op de staat van de natuur, dan kijken we wat dat betekent voor de robuustheid van hoe wij de natuur hebben gerealiseerd. We kijken dan wat daarvoor nodig is', zei de minister tijdens het debat in november 2019.

Temperen

Schouten temperde daarbij wel de verwachtingen door te stellen dat het een Europees traject is met een kleine kans van slagen. Dat laatste blijkt nu ook uit de Arcadis-studie. Schrappen van een Natura 2000-gebied kan alleen onder twee voorwaarden: wanneer er bij de aanwijzing van een gebied wetenschappelijke of administratieve fouten zijn gemaakt of wanneer een gebied er dermate slecht voor staat dat van herstel geen sprake meer is.

Arcadis heeft geen natuurgebieden in Nederland gevonden die aan die voorwaarden voldoen. Ook voor het herindelen van Natura 2000 ziet het adviesbureau weinig tot geen mogelijkheden. Eerdere pogingen door toenmalig staatssecretaris Henk Bleker (LNV) en premier Jan Peter Balkende liepen op niets uit.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 10°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  10 %
 • Maandag
  21° / 12°
  20 %
Meer weer