Politiek+sterk+verdeeld+over+Natura+2000%2Dstatus
Achtergrond
© Dirk Hol

Politiek sterk verdeeld over Natura 2000-status

De politiek is sterk verdeeld over de invulling van Natura 2000-gebieden. Een aantal partijen wil dat er meer werk van deze natuurgebieden wordt gemaakt en streeft naar strengere regels. Andere partijen trekken de toewijzing juist in twijfel.

Dat bleek de afgelopen maanden meer dan eens tijdens debatten in de Tweede Kamer. Zo pleiten onder meer SP, D66 en PvdD voor investering in Natura 2000. SP-Kamerlid Frank Futselaar vroeg landbouwminister Carola Schouten tevergeefs om 200 miljoen euro extra te investeren voor herstel van de gebieden. Dit geld kan volgens hem onder meer gebruikt worden voor het planten van bomen rondom de gebieden, zodat de natuur er beter kan herstellen.

Ook D66 is bezorgd om de ontwikkeling van Natura 2000-gebieden. Kamerlid Tjeerd de Groot wees erop dat Nederland internationaal verplicht is om 17 procent van de oppervlakte van Nederland aan te wijzen als Natura 2000-gebied. Ons land zit nu op 13 procent. Schouten heeft overigens laten weten dat ze niet van plan is om op korte termijn nieuwe gebieden aan te wijzen, ook niet in de Noordzee.

Modelwerkelijkheid

Anderzijds stelden Alexander Kops (PVV) en Roelof Bisschop (SGP) voor om de aanwijzing van Natura 2000-gebieden weer onder de loep te nemen. Zij vinden dat het beleid een modelwerkelijkheid is die geen recht doet aan de praktijk van boeren en burgers. Ook Thierry Baudet (FvD) spreekt van een kunstmatig gecreëerd probleem.

Klaas Dijkhoff (VVD) is minder stellig, maar uitte in een ander debat de wens om de mogelijkheden te onderzoeken. 'Je moet kijken of we nu een goede manier van natuurbescherming hebben, of dat we ook regels ingesteld hebben die eigenlijk amper natuur beschermen, maar wel veel belemmeren.' Dit standpunt werd Dijkhoff niet in dank afgenomen door Jesse Klaver (GroenLinks). Hij wil absoluut niet dat aan de grenzen van natuurgebieden wordt getornd.

De landbouwminister benadrukte dat het schrappen van de aanwijzing juridisch erg moeilijk is en slechts zelden wordt gehonoreerd door de Europese Commissie.

• Lees ook: CDA: tijd voor herbezinning op Natura 2000

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  16° / 7°
  30 %
 • Zaterdag
  14° / 11°
  50 %
 • Zondag
  14° / 9°
  50 %
Meer weer