Passie+voor+uitgebalanceerde+koe
Reportage
© Ida Hylkema

Passie voor uitgebalanceerde koe

De Veekeuring Fryslân van 25 oktober was een groot succes voor Jaap en Ina Jacobi uit Garyp. De algemeen kampioen bij de koeien en de kalveren kwam uit hun stal, evenals de beste bedrijfscollectie. Geen toevalstreffers.

Jaap en Ina Jacobi hebben in het buurtschap Sigerswâld bij Garyp een melkveebedrijf met 68 melkkoeien en 50 stuks jongvee op 47 hectare zandgrond. Fokkerij is hun grote passie. Jaap Jacobi kreeg het met de paplepel ingegoten en Ina Jacobi werd ermee besmet toen ze in 1999 met hem op het bedrijf ging wonen. 'Mijn vader vertrouwde me de stierkeuze al snel toe, ik ben er al 25 jaar actief mee bezig', vertelt Jacobi.

Die jarenlange gedrevenheid laat zich nu zien in de stal. Bij de laatste bedrijfsinspectie van CRV stond de maatschap op de derde plaats met een Av van 87 punten. 'Je merkt nu dat er fokkracht in de koeien komt', stelt de melkveehouder vast. Hij houdt van een stevige basis. De veestapel is gebouwd op twee koefamilies: de Anna's en de Jaans, met Anna 182 (v. Outside) Jaan 519 (v. CB Allen), kampioen van het NRM in 2006, als stammoeder.

De keuringskoeien krijgen hooi en krachtvoer.
De keuringskoeien krijgen hooi en krachtvoer. © Ida Hylkema

Ik wil goede, uitgebalanceerde koeien, voor lelijke koeien kom ik mijn bed niet uit

Ina Jacobi, melkveehouder in Garyp

Selectie op kracht en melktype

Die vaste basis zoekt hij ook in de stierkeuze. Afstamming vindt hij erg belangrijk. Daarnaast de productiefokwaardes en het exterieur, waarbij hij niet op zoek is naar uitschieters in specifieke kenmerken. Hij zoekt een allround goede vererver. 'Ik selecteer op kracht en melktype en wissel dat af.'

Genomics heeft de fokkerij danig veranderd. Dankzij moderne DNA-technieken is het nu mogelijk om de erfelijke aanleg van een kalf al in een vroeg stadium te bepalen. 'Maar de 'echte' fokkerij blijft ook belangrijk', zegt Jacobi stellig.

Haat-liefdeverhouding met genomicsstieren

'Ik heb een haat-liefdeverhouding met genomicsstieren. Ze hebben vaak een extreem snelle generatie-interval. Dat maakt hen minder betrouwbaar. Toch heeft het een positieve kant als hun dochters aan de melk komen. Dan loopt de betrouwbaarheid snel op naar 99 procent, zodat je vlot een goed beeld kunt vormen over hoe deze stieren fokken.'

Hij vervolgt: 'Soms gebruik ik zelf wel genomicsstieren als ze afkomstig zijn uit een sterke koefamilie, de vader een fokstier is en de moeder een koe met veel punten is. Mijn voorkeur gaat uit naar betrouwbare fokstieren.'

Keuringen

Bij de passie voor de fokkerij hoort ook de deelname aan keuringen. En die wordt de jongere generatie ook weer met de paplepel ingegoten. De drie kinderen zijn fanatiek in kalverkeuringen en oudste dochter Anna loopt tijdens de komende HHH-show mee met de Young Breeders.

Op 25 oktober waren ze met vier koeien en drie kalveren present op de Veekeuring Fryslân in Oentsjerk. Algemeen kampioen werd Lauthoritydochter Topcross Jaan 618, terwijl Topcross Anna 253 (v. Goldwyn) de reservetitel won in de middenklasse. Topcross Aukje 304 (v. Diamondback) werd algemeen kampioen bij de kalveren. Ook de beste bedrijfscollectie was voor de maatschap uit Garyp.

Aparte behandeling

De keuringskoeien en -kalveren staan apart in een ruim strohok in de serrestal. Begin december gaan ze naar de HHH-show in Zwolle. De aparte huisvesting en behandeling is onderdeel van de voorbereiding die de Jacobi's treffen als ze naar een keuring gaan. Zes tot acht weken van tevoren worden de koeien uit de groep gehaald en in een strohok gehuisvest, waar ze worden gevoerd met hooi en krachtvoer.

'Het is een uitdaging om de juiste koeien uit te zoeken en samen te werken aan een traject om ze op het juiste moment te laten pieken. Op deze wijze werken we toe naar een topprestatie', zegt Jacobi.

Optimale aandacht begint al bij de kalveren.
Optimale aandacht begint al bij de kalveren. © Ida Hylkema

Geen voorkeursbehandeling in de koppel

Niet dat ze hun koeien willen vergelijken met topsporters. Ze moeten op het juiste moment pieken in de keuring, maar krijgen daarna in de koppel geen voorkeursbehandeling meer. Hun insteek is juist dat de hele veestapel op niveau moet presteren. Daar hoort een goede verzorging bij.

'Als je de veestapel op niveau wilt hebben, moet je in de verzorging en het management streven naar het optimale. Wat is voor de koe het beste, daar gaat het om. Samen werken aan een topmanagement en elke dag gedreven zijn in een goed welzijn, in het hele traject van kalf naar koe', legt Ina Jacobi uit.

Balans

Wie een stal verwacht met grote keuringskoeien, komt bedrogen uit. In de ruime stal met diepstrooiselboxen, 'een must voor iedere stal', lopen uitgebalanceerde kwaliteitskoeien, zoals Jacobi ze noemt. 'Mijn uitdagingen zijn om een koe te fokken met een gewone maatvoering die in elk stalsysteem terechtkan en om met een eigen gefokte veestapel succes te hebben', zegt ze.

'De verkoop van vaarzen en embryo's zorgt voor een plus in de omzet en aanwas. We willen gewoon goede, uitgebalanceerde kwaliteitskoeien. Dat geeft extra drive aan je werk. Ik kom mijn bed niet uit voor lelijke koeien.'

Gemiddeld 87 punten voor exterieur
Jaap en Ina Jacobi hebben een melkveebedrijf met 68 melkkoeien. De gemiddelde productie is 11.493 kilo melk met 4,03 procent vet en 3,26 procent eiwit en een gemiddelde leeftijd van 5,01 jaar. De exterieuropbouw van de veestapel is 7 keer Exellent, 46 keer AB/VG en 2 keer 84 punten. Het gemiddelde aantal punten AV is 87.Al het vee is gehuisvest in een serrestal en wordt gevoerd via summerfeeding met 60 procent kuil en 40 procent snijmais, 5 kilo corngold, 3 kilo maatmeel, 1 kilo grasbrok en 12 liter water. Dit wordt aangevuld met 6 kilo krachtvoer voor de vaarzen en 8 kilo voor de koeien.Gebruikte stieren zijn Doorman, Solomon, Unix, Chelios, Impression, High Octane, Sidekick en Diamantback. Vaders van de veestapel zijn Goldwyn, Windbrook, Samuelo, Aftershock, Chelios, Jordan, Lauthority, Goldchip en Atwood.Jaap Jacobi is twee dagen per week werkzaam als stieradviseur bij Semex.

Weer

 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer