Eerste+resultaten+project+Koeien+en+Kruiden+bekend
Nieuws
© Twan Wiermans

Eerste resultaten project Koeien en Kruiden bekend

Bij een extensief beheer blijft het aandeel kruiden in kruidenrijk grasland het grootst, maar is de drogestofopbrengst het laagst. Een uitgestelde maaidatum heeft tot nu toe geen effect op het voorkomen van de kruiden en klavers. Dat blijkt uit eerste metingen binnen Koeien en Kruiden.

In het project werken Dairy Campus, Louis Bolk Instituut en Van Hall Larenstein samen. Doel is om de effecten van kruidenrijk grasland te onderzoeken op onder andere weidevogels en insecten, landschap en koegezondheid. Er zijn veel vragen over welke mengsels te gebruiken en welk beheer nodig is om kruiden goed te laten gedijen en deze eigenschappen tot hun recht te laten komen.

Voor het project is op Dairy Campus geëxperimenteerd met drie verschillende zaadmengsels: zuiver Engels raaigras, een kuikenlandmengsel met vrijwel alleen kruiden en klaver én een tussenvom.

In tegenstelling tot de verwachtingen was de drogestofopbrengst het hoogst voor het mengsel van kruiden met raaigras. Dit komt waarschijnlijk door de drogestofproductie van met name roodzwenkgras en beemdlangbloem, dat heel lang en stengelig werd. De verwachting is wel dat de voederwaarde lager zal zijn. In de loop van 2020 worden meer resultaten bekend.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
 • Zondag
  10° / 4°
  70 %
Meer weer