Hitte en droogte hinderen gewasgroei

Diverse agrarische sectoren worstelen met de gevolgen van droogte en hitte. In de teelt van consumptieaardappelen en uien is een groeiachterstand en het is de vraag of deze zich herstelt. De melkveehouderij kampt met ondermaatse kwaliteit van ruwvoer.

Hitte+en+droogte+hinderen+gewasgroei
© Johan Wissink

Bij temperaturen van 30 tot 35 graden ligt de ontwikkeling van aardappelen en uien overdag stil. Dat betekent aan het eind van de rit een lagere opbrengst. De hitte zorgt in de hardfruitteelt voor zonnebrand, wat de producten meestal onverkoopbaar maakt.

Ook de melkveehouderij heeft te maken met droogte. Ruwvoer komt er dit jaar waarschijnlijk genoeg, maar de kwaliteit kan beter, stellen gras- en maisspecialisten. Het is nog wel afwachten of het kuilvoer van voldoende kwaliteit zal zijn. De tot nu toe bemonsterde kuilen laten een lager percentage ruw eiwit zien.


Voermaatregel

Met de voermaatregel van landbouwminister Carola Schouten in het vooruitzicht komt dat beroerd uit. Reden voor LTO-vakgroep Melkveehouderij om het ministerie van LNV nogmaals op te roepen om dit 'gedrocht van een maatregel' van tafel te vegen.


De mate waarin gewassen hinder ondervinden van de hitte en de droogte, wordt beïnvloed door plaatselijke omstandigheden zoals de mogelijkheden om te beregenen, de aanwezigheid van zoetwater en de neerslag die is gevallen. In Zeeland is de beschikbaarheid van zoetwater zo problematisch dat telers van fruit en uien zich afvragen of ze op die plek toekomst hebben.


Geen incident

Dat de hitte en droogte voor het derde jaar op rij een stempel drukken op de zomer, geeft aan dat van een incident geen sprake meer is, zegt Trienke Elshof, LTO-portefeuillehouder Bodem- en Waterkwaliteit.

• Lees ook: Akkerbouwgewassen zuchten onder extreme hitte

Elshof vindt dat de sector zich moet leren wapenen tegen weersextremen. Dat kan door waterbuffers beter te benutten, ander bodembeheer of innovaties als infiltratiesystemen. Ook kunnen nieuwe computermodellen helpen om met het peilbeheer te anticiperen op extreme droogte of neerslag.


Leren omgaan

'We kunnen het weer niet beïnvloeden, maar we moeten leren omgaan met de gevolgen ervan', zegt Elshof. 'Het is een complex geheel van factoren. We moeten nu leren aan welke knoppen we moeten draaien. Alleen de haspel uitrollen, is niet voldoende.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer