Combinatie+droogte+en+hitte+verhoogt+brandgevaar+landbouwvoertuig
Nieuws
© Huisman Media

Combinatie droogte en hitte verhoogt brandgevaar landbouwvoertuig

De combinatie van droogte, stof en hitte geeft bij oogstwerkzaamheden een verhoogde kans op brand in landbouwmachines en -voertuigen en op akkers, meldt Veiligheidsregio Drenthe. Fedecom, de vereniging voor bedrijven in de mechanisatie, onderschrijft deze waarschuwing.

Een balenpers met stro vloog afgelopen week in brand tijdens werkzaamheden in Emmer-Compascuum. Het vuur sloeg daarna over op de akker. De machine is vermoedelijk oververhit geraakt, waarop het stro vlam vatte. Het incident staat niet op zich. Brandweer Drenthe ziet een toename van brandmeldingen bij landbouwvoertuigen.

Theo Vulink van Fedecom herkent de problematiek. Door de extreme droogte komen er bij het oogsten van bijvoorbeeld graan meer stof en andere brandbare droge stoffen vrij dan normaal. Deze hopen zich op in de landbouwmachine.


Zelf ontbranding olie

'Vooral bij de oogst komt er bij sommige voertuigen veel droog stof op de radiator', zegt Vulink. 'De ventilator achter de radiator zuigt dit stof ook aan. Dan hoeft er maar een klein vonkje bij te komen om het in de fik te laten vliegen. Dat gebeurt elk jaar wel een paar keer.' Een enkele keer komt het voor dat een olielek een brand veroorzaakt, door zelfontbranding van de olie.

De brandweer heeft twee tips om het risico op brand te verkleinen: maak landbouwmachines regelmatig stofvrij met een compressor of bladblazer en zet bij het te oogsten terrein preventief een blusmiddel neer. Bij voorkeur een trekker met een giertank gevuld met water. Als er dan brand uitbreekt, kan een bluspoging worden ondernomen tot de brandweer ter plekke is.

Vulink wijst erop dat sommige machines zijn voorbereid. 'Bij sommige voertuigen kun je de blaasrichting van de koelventilator omdraaien. Op die manier blaas je het stof van de radiator. Je moet dus af en toe even een pitstop maken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer