Opnieuw coronabesmettingen bij twee nertsenbedrijven

Bij een nertsenbedrijf in het Brabantse Elsendorp en een nertsenbedrijf in het Limburgse Vredepeel zijn besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Het gaat om bedrijven met respectievelijk 12.000 en 6.000 moederdieren.

Opnieuw+coronabesmettingen+bij+twee+nertsenbedrijven
© Pixabay

De besmetting is aan het licht gekomen door middel van het early warning monitoringssysteem waarmee wekelijks kadavers worden getest op het coronavirus. De bedrijven worden zo spoedig mogelijk geruimd. In totaal zijn nu 29 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard. Op 27 bedrijven waar eerder SARS-CoV-2 is vastgesteld, zijn alle dieren geruimd.


De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht verscherpt het onderzoek naar mogelijke besmettingsroutes nu de verspreiding zich blijft voorzetten ondanks een aangescherpt hygiëneprotocol. Zo geldt er een landelijk vervoersverbod en zijn er scherpe hygiëne-eisen.


Advies OMT-Z

Uit een advies van het Outbreak Management Team - Zoönosen (OMT-Z) van 16 juli werd verwacht dat het risico op de besmetting van bedrijven zou afnemen. Er werd daarbij verondersteld dat zes tot twaalf bedrijven in de drie tot vier weken daarna als besmet zouden worden gemeld. Inmiddels zijn dat er vier.

Als er na half augustus nog nieuwe besmettingen worden gevonden, dan adviseert het OMT-Z bij een gelijkblijvend gebleven epidemiologische humane situatie om nertsenbedrijven preventief te ruimen. Mocht de situatie onder mensen veranderen, en daar lijkt het op, dan moet dit preventief ruimen opnieuw worden afgewogen, zo luidt het advies.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer