Glastuinbouw Nederland: 'Coronacheck Stigas onwenselijk'

De Inspectie SZW geeft aan dat de coronachecklist glastuinbouw door Stigas moet worden getoetst na invullen. Dit betekent dat de arbo-organisatie naar de werkgever toe moet voor een check. 'Onwenselijk, disproportioneel en kostbaar', reageert Glastuinbouw Nederland.

Glastuinbouw+Nederland%3A+%27Coronacheck+Stigas+onwenselijk%27
© Thierry Schut

Deze extra controle kost de ondernemer meer geld en is een administratieve ballast, stelt de koepelorganisatie.


De Inspectie SZW gebruikt hiervoor als argument dat duidelijk is geworden dat de aanvulling op de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) bij het coronavirus geen onderdeel is van de erkende branche-RI&E van arbodienst Stigas.


Bedrijfsarts of kerndeskundige

'Wanneer kleine of kleinere bedrijven gebruikmaken van zo'n erkende branche-RI&E, hoeft deze niet opnieuw te worden getoetst', laat de Inspectie SZW weten. Omdat de aanvulling dus niet onder die erkenning valt, moet deze formeel door een gecertificeerde bedrijfsarts of kerndeskundige worden getoetst.

'Omdat dit nu voor bedrijven niet het geval is, wordt dit gezien als een tekortkoming van de naleving van de Arbeidsomstandighedenwet', zo luidt de onderbouwing.


Disproportioneel

'Als werkgeversorganisatie vinden wij dat dit een onwenselijk proces is', reageert beleidsspecialist Arbeid Peter Loef van Glastuinbouw Nederland. 'Ook Stigas steunt onze visie en is van mening dat deze positionering disproportioneel is.'

De arbo-organisatie laat weten dat de checklist is gebaseerd op de algemene handreiking Covid-19, opgesteld door de Sociaal-Economische Raad (SER). 'Gegeven dit feit kan worden gesteld dat sociale partners akkoord zijn met invulling van beheersmaatregelen bij de risico's op besmetting met het coronavirus.'


Aanslag op capaciteit

De toetsingen die moeten worden uitgevoerd door de kerndeskundigen van Stigas, leiden nu tot onwenselijke meerkosten voor bedrijven, duidt de arbodienst. Daarnaast creëren de binnen vier weken verplichte checks een aanslag op de capaciteit van de organisatie die daar niet op is ingericht.

Glastuinbouw Nederland wil dit probleem zo snel mogelijk uit de wereld hebben. Er is overleg met andere werkgeversorganisaties en vakbonden wat te doen richting de Inspectie SZW.


Onderdeel van branche-erkende RI&E

Ook moet de coronachecklist snel onderdeel worden van de branche-erkende RI&E. 'Hierdoor is toetsing door een arbodienst niet meer nodig bij bedrijven met minder dan 25 werknemers', stelt Loef.

Voor de branche-erkende RIE's, in totaal elf, moet dan goedkeuring worden verleend door de sociale partners. Ook moet het protocol worden opgenomen in de sectorale arbocatalogus.



Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer