Varkenshouder+Van+Hierden+onderneemt+met+lage+hypotheek
Reportage
© Dick van Doorn

Varkenshouder Van Hierden onderneemt met lage hypotheek

Zeugen- en vleesvarkenshouders Dirk en Aline van Hierden uit Nijkerk maakten gebruik van de rood-voor-roodregeling en gingen terug van drie naar twee locaties. De opbrengst werd geïnvesteerd en gebruikt om af te lossen.

In 1989 ging Dirk van Hierden in maatschap bij zijn ouders. In 2008 nam hij het gesloten varkensbedrijf met drie locaties en wat voergeldstallen volledig over. De locaties bevonden zich aan de Schoenlapperweg 9 en 13a in het Gelderse Nijkerk en in het Friese Fochteloo.

'Mijn ouders kochten het in 1995 voor mij als opvolger. Maar ook vanuit de multisite-gedachte, om verschillende diergroepen op verschillende locaties te kunnen houden.' Met de aankoop van de Friese locatie kwam familie Van Hierden in 2008 op in totaal 750 zeugen en 6.000 vleesvarkensplaatsen, exclusief voergeldstallen.


Vooral aflossen

Van Hierden besloot na de bedrijfsovername om in eerste instantie vooral af te lossen, met het oog op de financiering. Pas rond 2013 ging hij nadenken over de toekomst. Omdat de familie al groepshuisvesting voor de drachtige zeugen had, lag daar de focus niet op.

Mensen zeggen soms: wil je dan geen afschrijving op je gebouwen. 'Nou en?', zeg ik dan

Dirk van Hierden, varkenshouder in Nijkerk

'Wat wel belangrijk was voor de komende jaren, was punt 1: voldoende rentabiliteit, punt 2: kunnen blijven voldoen aan toekomstige wet- en regelgeving en punt 3: toe naar volledig werken met eigen vermogen', legt de varkenshouder uit. 'Dat betekent dan inderdaad dat je op je gebouwen geen afschrijving meer hebt. 'Nou en?', zeg ik dan altijd. Het betekent niet dat je niet investeert.'


Masterplan

Het masterplan van de familie Van Hierden, ook gemaakt in overleg met de bank die graag een transitie wilde naar een toekomstbestendig bedrijf, moet in 2021 afgerond zijn. Een van de acties van dit plan was het vragen aan de gemeente of ze met de Schoenlapperweg 13a mee konden doen aan een rood-voor-roodregeling in 2012.

Deze locatie met gangbare zeugen en vleesvarkens is inmiddels beëindigd. Daarvoor in de plaats kreeg familie Van Hierden twee bouwlocaties, die zijn verkocht. Met de opbrengsten daarvan wordt de hypotheek afgelost en geïnvesteerd in de stallen.

Van Hierden wil de stallen wel up-to-date hebben, maar ook volledige vrijheid van handelen. 'Dus niet gebonden zijn aan een bank', benadrukt de Gelderse varkenshouder.


Naar biologisch

Ook de locatie in Fochteloo zou worden opgeheven. Maar de medewerker die deze al 25 jaar runt, wilde er graag een gesloten biologisch varkensbedrijf van maken. 'Aldus geschiedde', zegt Van Hierden. 'De vergunningverlening ging razendsnel. In april 2016 namen wij het besluit en in april 2017 leverden wij de eerste biologische varkens.'

De biologische varkens worden geslacht bij Westfort, waar zoon Dico buitendienstmedewerker is. In Fochteloo worden 135 biologische zeugen gehouden met eigen aanfok. De stallen dateren uit 1970 en 1980 en zijn in 2016 van binnen helemaal gerenoveerd.


De thuislocatie voldoet aan Beter Leven 1 ster.
De thuislocatie voldoet aan Beter Leven 1 ster. © Dick van Doorn

Nu moest de thuislocatie, met 465 zeugen met eigen aanfok, aan de Schoenlapperweg 9 nog toekomstbestendig worden gemaakt. Familie Van Hierden besloot in 2014 om de stallen uit 1980 en 2000 zo aan te passen dat ze in aanmerking kwamen voor 1 ster van het Beter Leven-keurmerk. Er werden plateaus geplaatst en er werd afleidingsmateriaal opgehangen in de hokken voor de vleesvarkens.


Daglichtstraten

'In de toekomst moet je met 1 ster meer licht in de stal hebben, dus daar zijn we nu ook al mee bezig. In de nieuwe kraamstallen en de geltenstal komen daglichtstraten', legt Van Hierden uit.

De Nijkerkse varkenshouder is een selfmade man. Verbouwen doet hij zelf, met hulp van de medewerkers. En ook de fokkerij houdt hij in eigen beheer. 'We hadden de TN70, maar we kruisen nu de TN50 in. Het zijn iets robuustere dieren. Ook onze afnemer Van Rooi Meat is blij met deze keuze. Net iets meer spek op de zeug.'


Toekomstbestendig betekent poliklinische kraamhokken.
Toekomstbestendig betekent poliklinische kraamhokken. © Dick van Doorn

Om het bedrijf toekomstbestendig te krijgen voor 2021, heeft de familie ook poliklinische kraamhokken met beweegbare balansroosters gebouwd. Dit betekent dat de kraamstal volledig is ingericht met focus op het werpen van de biggen. De biggen blijven daar tot ze 1 week oud zijn. Daarna gaan ze naar een degelijk vrijloophok.

'Je ziet de trend van vrijloopkraamhokken, maar geboortes in deze hokken zie ik niet zitten. Dan heb je kans op te hoge uitval en dat wil je juist tegengaan als boer', laat de veehouder weten. Het aantal gespeende biggen ligt bij de familie Van Hierden gemiddeld boven de dertig per zeug per jaar.


'Sector terug naar menselijke maat'

De Dierenbescherming bracht enkele weken geleden een visie uit over hoe de komende dertig jaar moet worden gewerkt aan een diergerichte, toekomstbestendige veehouderij. Dirk van Hierden staat in grote lijnen achter dat Deltaplan. 'Maar ik zet mijn vraagtekens bij zaken als alle varkens in de wei en alleen maar regionaal geteeld voer.' Als ontwikkelingsrichting voor de varkenshouderij noemt Van Hierden het bedrijf van de familie Ten Have in Beerta. Dat heeft 2 sterren van het Beter Leven-keurmerk. 'Die kant willen wij met ons bedrijf ook op. Als varkenshouderij moeten we terug naar de menselijke maat. In Nederland hebben megastallen volgens mij geen toekomst.' Kleiner betekent niet per definitie minder, vervolgt de ondernemer. Door een locatie af te stoten, daalde het aantal zeugen van 750 naar 600. En het aantal vleesvarkens van 6.000 naar 4.500. Het rendement werd echter constanter. 'Minder gevoelig voor schommelingen', zegt Van Hierden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 1°
  10 %
Meer weer