Melkprijzen stabiel na lichte daling

De melkprijzen voor maart en april lijken stabiel te blijven. Dat blijkt uit de internationale melkprijsvergelijking van LTO over februari. Arla noteerde voor maart hoger, en laat die prijs voor april ongewijzigd.

Melkprijzen+stabiel+na+lichte+daling
© Pieter Stokkermans

Gemiddeld over de EU komt de berekende voorschotmelkprijs in februari 2020 uit op 34,23 euro per 100 kilo standaardmelk. Een daling van 0,09 euro ten opzichte van januari en een plus van 0,09 euro ten opzichte van februari 2019.

Doordat Dairygold en Glanbia achteraf seizoenstoelagen in de melkprijs van januari hebben verwerkt, is de melkprijs van die maand met terugwerkende kracht verhoogd van 33,89 euro naar 34,32 euro per 100 kilo. Als gevolg van een lagere seizoenstoeslag voor februari daalden de melkprijzen van Dairygold en Glanbia licht.

Februari kende ook positieve geluiden. Zo stegen de berekende melkprijzen van Kerry, FrieslandCampina en Sodiaal met respectievelijk 1,00 euro, 0,69 euro en 0,28 euro per 100 kilo standaardmelk. Hiertegenover staan prijsdalingen bij Milcobel, Dairygold, Glanbia en Saputo Dairy UK.

Vooruitzichten melkprijs

Voor maart en wellicht ook april lijken de melkprijzen vrij stabiel te blijven. Zo heeft Arla voor maart een stijging van 1,00 euro aangekondigd, terwijl de melkprijs in april ongewijzigd blijft. Ook voor DMK wordt in maart een stijging verwacht, van 0,50 euro. De DMK-melkprijs is inclusief een gemiddelde bonus van 0,66 euro voor deelname aan het duurzaamheidsprogramma Milkmaster, maar exclusief de toeslag van 0,70 euro voor het gebruik van gmo-vrij veevoer. Bij DMK is twee derde van de verwerkte melk gmo-vrij.

• Bekijk de marktprijzen van zuivel


Voor maart staan wel geringe prijsdalingen op stapel bij FrieslandCampina, Savencia, Lactalis en Saputo Dairy UK. Saputo Dairy UK kondigt aan de melkprijs tot eind juni niet verder te verlagen. Wel zullen een aantal berekende melkprijzen dalen als gevolg van seizoensheffingen.

Meer melkaanvoer

De Nederlandse melkaanvoer is in februari met ruim 5 procent toegenomen. Een belangrijk deel van de stijging is te verklaren door de extra productie op de schrikkeldag. Gecorrigeerd voor dit effect bedroeg de toename in februari 1,5 procent. Daarmee wordt de groei van de voorgaande maanden iets afgevlakt.

De melkaanvoer in de EU nam in januari met ruim 1 procent toe, een vergelijkbare groei als in december vorig jaar. Net als in de voorgaande maanden nam het volume in Duitsland, Frankrijk, Nederland en Polen toe. Ierland laat al sinds oktober een daling zien, hoewel de afname in januari wat afvlakte.

De melkproductie in de andere, mondiaal belangrijke zuivelexporterende landen liet in januari over het algemeen een positief beeld zien. Alleen Nieuw-Zeeland noteerde een daling van 0,7 procent. Australië zag voor het eerst in lange tijd de melkproductie licht toenemen, met 0,5 procent. De Verenigde Staten realiseerden in januari een stijging van ruim 1 procent.

Effect wisselkoersen

Fontera heeft bij de presentatie van de halfjaarresultaten de prognose voor het lopende melkprijsjaar niet gewijzigd. De berekende melkprijs is gebaseerd op een verwachte melkprijs van 7,30 plus een verwachte winstuitkering van 0,20, wat neerkomt op in totaal 7,50 Nieuw-Zeelandse dollars per kilo milk solids. De daling in de melkprijsvergelijking ten opzichte van januari komt door de wisselkoersen, de Nieuw-Zeelandse dollar daalde in waarde.

Anders is dat met de Amerikaanse dollar. Terwijl de melkprijs in dat land daalde van 17,05 dollar per 45,36 kilo in januari naar 17,00 dollar in februari, is er in euro's een sprake van een prijsverhoging.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer