Meer+houtkap+in+Duitsland+door+droogteschade
Nieuws
© Han Reindsen

Meer houtkap in Duitsland door droogteschade

Droogte is ook schadelijk voor het bos. In 2019 is de houtkap in Duitsland door een insectenplaag bijna verdrievoudigd in vergelijking met het jaar ervoor.

Volgens het Duitse bureau voor de statistiek Destatis werd in 2019 met 32 miljoen kubieke meter bijna driemaal zoveel hout gekapt als gevolg van insectenschade dan in het voorgaande jaar met 11 miljoen kubieke meter. In 2017 was het 6 miljoen kubieke meter.

De lokale bossen hebben de afgelopen jaren te lijden gehad van droogte en hitte. Ongedierte zoals de schorskever kan zich bijzonder snel vermenigvuldigen in reeds verzwakte bomen en vervolgens uitgroeien tot een populatie die gevaarlijk kan worden voor de bosbevolking.


Uitzonderlijk warm weer

De afgelopen jaren heeft de Duitse weerdienst uitzonderlijk warm en droog weer geregistreerd. Bosschade werd niet alleen veroorzaakt door droogte, maar ook door stormen, branden, sneeuwpartijen, ziekte en aantasting door schimmels.

Met iets minder dan 68 procent was het aandeel houtkap als gevolg van bosschade in 2019 meer dan driemaal zo hoog als in 2010, namelijk 19,7 procent. In 2019 is 46 miljoen kuub beschadigd hout gekapt. De totale houtkap was vorig jaar 68 miljoen kuub, in 2010 was dat 54 miljoen kuub.

Ongeveer 83 procent van de totale houtkap in 2019 bestond uit naaldbossen (in totaal 56 miljoen kubieke meter). In 77 procent van de gevallen ging het om beschadigde bomen (43 miljoen kubieke meter). Insecten waren de meest voorkomende oorzaak en verantwoordelijk voor 73 procent van de houtkap.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / -2°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer