Neerslag+en+verdamping+in+balans
Nieuws
© Twan Wiermans

Neerslag en verdamping in balans

De afgelopen zes weken waren de gemiddelde neerslag en verdamping in Nederland in balans. Er zijn echter nog wel regionale verschillen. In sommige regio's zijn de grondwaterstanden nog laag. Dat meldt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) in de nieuwe Droogtemonitor.

Door het wisselvallige weer in de afgelopen weken is bijna overal wel voldoende neerslag gevallen voor de groei van de gewassen, stelt de LCW. Wat de natuur betreft zijn de weersomstandigheden normaal voor een Nederlandse zomer. Voor de landbouw neemt eind juli, begin augustus de waterbehoefte bij een aantal gewassen toe.

In de regio's waar lokaal soms weinig neerslag is gevallen, verwacht de LCW dat er bij agrarische ondernemers behoefte is om gewassen te beregenen. In verschillende gebieden zijn echter nog onttrekkings- of beregeningsverboden van kracht, vanwege de lage (grond)waterstanden.


De neerslag van de afgelopen weken heeft regionaal voor verlichting gezorgd. In een aantal gebieden is de grondwaterstand redelijk hersteld. Met name op de hoge zandgronden in Midden- en Oost-Nederland zijn de grondwaterstanden nog laag. Ook is er op een beperkt aantal plaatsen nog sprake van drooggevallen watergangen.

Om het grondwater aan te vullen en om te voorzien in de watervraag, zijn regionale wateren zoveel mogelijk opgezet. Zo worden ook diverse stuwpanden in de Maas extra hoog gehouden. Het peil van het IJsselmeer en Markermeer wordt gestuurd op gemiddeld NAP -0.175 meter. Ook wordt er op een aantal locaties waterbesparend geschut om zoveel mogelijk water vast te houden.


Dalende aanvoer

De afvoer van de Rijn en de Maas daalt in de komende weken, maar blijft naar verwachting van de LCW voldoende om aan de actuele watervraag te voldoen in gebieden waar aanvoer van rivierwater mogelijk is.

De genomen maatregelen in het waterbeheer blijven waar nodig van kracht. Zoals het opzetten van waterpeilen, het vasthouden van water, het regionaal instellen van beregeningsverboden en het inspecteren van droogtegevoelige kades.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 1°
  10 %
Meer weer