Vezelhennep na de winter gevriesdroogd geoogst

Dun Agro uit Oude Pekla heeft bijna alle vezelhennep, die vorig jaar door het natte weer is blijven liggen, toch nog kunnen oogsten. Door de vorst en de droge oostenwind werd de vezelhennep gevriesdroogd.

Vezelhennep+na+de+winter+gevriesdroogd+geoogst
© Koos Van Der Spek

'We hebben geluk gehad. We konden profiteren van de vorst en de oostenwind', zegt Wim Vos van het bedrijf in Oost-Groningen. Van de 1.130 hectare vezelhennep die Dun Agro vorig jaar in Nederland had, is in 2017 maar circa 500 hectare binnen gehaald.

De oogst vond de afgelopen weken plaats onder koude en stoffige omstandigheden, ook omdat het zand door de sterke wind weg blies. 'Voor de oogst van de vezelhennep waren het goede omstandigheden', zegt. 'Vezelhennep moet je oogsten beneden 15 procent vocht, terwijl we vorig jaar op 30 à 40 procent zaten. Extreem veel vezelhennep heeft daarom de winter over gelegen.'

Opbrengstverlies

De oogst van vezelhennep in maart heeft zeker nadelen, geeft Vos aan. 'Gemiddeld hebben we een opbrengstverlies van zo'n 30 procent. Op sommige percelen loopt dat verlies op tot 50 procent. Maar alles is beter dan te nat oogsten in de herfst. Als we daarmee door waren gegaan, hadden we alles kunnen weggooien.'

Vos denkt dat een kleine 100 hectare vezelhennep op het land blijft liggen. 'Woensdagmorgen was het mistig, de vorst was uit de grond en de wind kwam uit het noordwesten. De oogstomstandigheden waren daardoor slecht. Maar 100 hectare is te overzien. Nu gaan we ons richten op het nieuwe teeltseizoen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 11°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
Meer weer